A foglalkozásokat osztályozó ranglistán a tanárok a tűzoltókkal, az orvosokkal és a tudósokkal együtt a megbecsült hivatások közé tartozik. A szülők azonban az esetlegesen fennmaradó költségeket inkább az iskolai segédeszközökbe, mintsem a pedagógusok fizetésébe fektetnék – derül ki a Comenius Intézet és a Živica nonprofit szervezet vezetésével készített közvélemény-kutatásból.

 

„Egykoron a tanároknak hatalmas presztízsük volt és tisztelet övezte őket. Meg vagyunk győződve arról, hogy a tiszteletet manapság is megérdemlik a tanárok, hiszen nagyon gyakran részesülnek tiszteletlen bánásmódban nemcsak a diákok, de sajnos, a szülők részéről is”

 

– mondta a Comenius Intézet igazgatója, Juraj Hipš.

 

A felmérés eredményéből kiderül, hogy a válaszadók 80%-a tiszteli a pedagógusi szakmát. Ezzel ellentétben a legkevésbé becsült foglalkozásnak a parlamenti képviselő, a menedzser és a bíró munkáját vélik. Annak ellenére, hogy Szlovákia lakossága tiszteli a pedagógusi szakmát, több mint a harmada nem támogatná gyermekét pedagógusi karrierjében. Az ok minden bizonnyal az alacsony fizetés lehet, mindemellett a pedagógusi pálya magas fokú szakképzettséget, pszichikai ellenálló képességet, lelkesedést és motivációt kíván meg.

 hirdetes_810x300  

 

A szülők körében végzett kutatásból arra is fény derült, hogy a tanári fizetést illetően a társadalom kettéosztott. Amennyiben az oktatási intézmény elegendő pénzügyi forrással rendelkezne, akkor a megkérdezettek kétharmada az iskolai tanszerek vásárlását, valamint az intézmény infrastruktúrájának javítását támogatná. Csupán a megkérdezett szülők negyede értene egyet azzal, hogy a pénzt a tanárok fizetésébe kellene fektetni.

 

Teraz.sk

Nyitókép: StockExpert

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!