Rendet kell teremteni és érvényesíteni kell a jogszabályokat a migráció valamennyi formájának területén: 2015-höz képest 95 százalékkal csökkent a Földközi-tengeren érkező menedékkérők száma – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

 

Angela Merkel a 2018-as szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában kiemelte: a migráció ügyének kezelésétől függ, hogy fennmarad-e az Európai Unió , ezért a kihívásra „jogilag megfelelő, realisztikus és szolidáris válaszokat kell adni, amelyek nem terhelik túl az embereket”. Úgy kell eljárni, „hogy az emberek érezzék, hogy rend van és érvényesül a jog”.

 

Merkel rámutatott, hogy 2015-höz képest 95 százalékkal csökkent a Földközi-tengeren érkező menedékkérők száma. Azonban az EU külső határának védelmét tovább kell erősíteni – tette hozzá, kiemelve, hogy Németország is hozzájárul az uniós határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex fejlesztéséhez, mert a migráció közös ügy valamennyi tagország számára.

 

 hirdetes_300x300  

A migráció „globális probléma, és globális választ igényel”, ezért együtt kell működni a menekültek származási országaival. Mindenekelőtt az afrikai országok fejlődését kell elősegíteni, egy fejlesztési program, az úgynevezett Marshall-terv révén, de a legális migrációra is lehetőséget kell adni, ezért Németországban törvényt kell alkotni az EU-n kívüli képzett munkavállalók bevándorlásának szabályozásáról – mondta.

 

A menedékkérők másodlagos – EU-n belüli – migrációjáról hangsúlyozta, senki sem választhatja meg, hogy hol nyújtja be menedékjogi kérelmét, ezért a tagországok partneri együttműködésével vissza kell szorítani a migrációnak ezt a formáját. Görögországgal már sikerült is megállapodni mindazon menedékkérők gyorsított visszafogadásáról, akiket ott regisztráltak, és ezért ott is kell lefolytatni menekültügyi eljárásukat, mégis továbbutaznak Németországba. Ezeket az embereket elkülönítik a határ térségében felállítandó központokban, és visszaszállítják Görögországa. Cserébe Németország a családegyesítés keretében befogad menekült státusszal rendelkező embereket Görögországból.

 

További megállapodásokat is kell kötni, ezekről Horst Seehofer belügyminiszter tárgyal majd a partnerországokkal – fejtette ki a kancellár.

 

MTI

Nyitókép: cnbc

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!