A görög archeológusoknak sikerült rábukkanniuk Homérosz Odüsszeia című eposzának legrégebbi feljegyzésére.

 

A tudósok Görögország déli részén fedezték fel azt az agyagtáblát, melyen ennek az irodalmi alkotásnak a 13 versszaka található. A lelet a 3. századból, azaz a római korból származik – jelentette be a görög kulturális tárca.

 

A leleten található szöveg Odüsszeusz Ithakába való hazatérését írja le. Az agyagtáblát három évnyi ásatás után fedezték fel görög és német archeológusok. A táblát az egykori Olümpia városában található Zeusz-templom romjainak közelében találták meg. A lelet pontos korát további kutatások és vizsgálatok fogják megerősíteni.

 

 hirdetes_810x300  

„Ha beigazolódik a feltételezésünk, akkor a felfedezett tábla lesz Homérosz művének legrégebbi írásos feljegyzése” – tájékoztatott a görög kulturális minisztérium.

 

Az Odüsszeia Homérosznak tulajdonított Kr. e. VIII. századi eposz, az Iliász folytatása. Ithaka királyának, Odüsszeusznak kalandos hazatérését és viszontagságos kalandjait meséli el Trója ostroma után. Az Odüsszeia, akárcsak az Iliász, egy 24 fejezetre tagolt, 12110 hexameterből álló eposz.

 

A keresztény időkben az Odüsszeiát egy pergamenre jegyezték le, melynek egyes részeit Egyiptomban találták meg.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR (illusztrációs felvétel)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!