Az USA ma 12 orosz titkosszolgálati ügynök ellen emelt vádat amiatt, hogy a gyanú szerint a 2016-os amerikai elnökválasztás előtt meghackelték a Demokrata Párt számítógépet.

 

A vádat az amerikai igazságügyi miniszter első helyettese, Rod Rosenstein jelentette be Robert Mueller, az FBI különleges ügynökének vizsgálati eredményei alapján. Mueller hosszú ideje vizsgálta az amerikai elnökválasztást megelőző orosz befolyás lehetőségét.

 

Az összes gyanúsított a GRU orosz hírszerzés tagja, akik az amerikaiak szerint megtámadták a Demokrata Párt számítógépeit, beleértve Hillary Clinton kampánycsapatáét is.

 

 hirdetes_400x285  

További vádpont ellenük, hogy ezt követően, néhány hónappal a választások előtt közzétették az interneten az ellopott email-levelezéseket.

 

A demokraták hosszú ideje vádolják a GRU-t azzal, hogy befolyásolta az amerikai választásokat. Az oroszok célja szerintük Clinton meggyengítése volt és az elnökválasztás befolyásolása Donald Trump javára, aki végül győzött is.

 

Rosenstein szerint a vádak nem jelentik azt, hogy bármelyik amerikai állampolgár részt vett volna a hackertámadásban, vagy hogy az eset „befolyásolta volna a szavazatszámlálást és megváltoztatta volna a választások végeredményét.“

 

Rosenstein a vádakról tájékoztatta Donald Trumpot is, aki jelenleg nagy-britanniai látogatásán tartózkodik, és hétfőn Helsinkiben Vladimír Putin orosz elnökkel találkozik.

 

ČTK

Nyitókép: thehill.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!