Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a „Stop Soros” törvénycsomag miatt, illetve bírósági szakaszba lépett a menekültügyi szabályozás miatt korábban megindított jogsértési eljárás – jelentette be csütörtökön az Európai Bizottság – írja az MTI.

 

Mina Andreeva bizottsági szóvivő arról számolt be, hogy úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek a magyar kormánynak, és ezzel megindul az eljárás a most júniusban elfogadott törvénycsomag és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás ügyében, a testület szakértői szerint ugyanis több szempontból is komoly aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az új rendelkezések összeegyeztethetők-e az uniós joggal.

 

A brüsszeli bizottság indoklása szerint egyrészt a menekültügyi kérelmekhez nyújtott segítség kriminalizálása és az egyéb korlátozó intézkedések csorbítják a menedékkérők jogát, hogy kommunikálhassanak az érintett nemzeti, nemzetközi és civil szervezetekkel, ami sérti a vonatkozó uniós irányelveket.

 

 hirdetes_400x285  

E törvény továbbá „indokolatlanul korlátozza az uniós polgárok szabad mozgáshoz való jogát”, és nem veszi kellőképp figyelembe az eljárási garanciákat, az érintettek jogait. Másrészt a menedékkérelmek elfogadhatatlanságára vonatkozó újabb indok bevezetése sérti a menekültügyi eljárásokról szóló uniós irányelvet, az EU alapjogi chartájával összeegyeztethetetlen módon korlátozza a menedékjogot – közölte a bizottság.

 

A magyar hatóságoknak két hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a fenti kifogásokra. Ha nem érkezik válasz, vagy nem tekinthető kielégítőnek, akkor az Európai Bizottság dönthet úgy, hogy a jogsértési eljárás következő lépéseként úgynevezett indokolással ellátott véleményt küld Budapestnek. Ezt követően szükség esetén az Európai Bíróság elé vihetik az ügyet.

 

Fidesz: Brüsszel a „Soros-szervezeteket” védi

 

A Fidesz szerint a most induló újabb brüsszeli eljárás megerősíti, hogy Brüsszel a bevándorláspárti és a „Soros-szervezeteket” védi.

 

A Fidesz közleményében azt írta, hogy a brüsszelieknek útjukban áll a „Stop Soros” és a migránsok betelepítését megtiltó alkotmánymódosítás, ezért indítanak miattuk eljárást. A „Stop Soros” büntethetővé tette az illegális bevándorlás szervezését és finanszírozását, az alkotmánymódosítás pedig megtiltotta a migránsok betelepítését és megerősíti nemzeti önazonosságunkat – értékeltek.

 

Úgy fogalmaztak, hogy

 

„ez nyilvánvalóan szúrja a szemét mindazoknak, akik migránsokkal akarják elárasztani Európát”.

 

A mostani eljárás egy újabb politikai nyomásgyakorlás Magyarországra, és bizonyítja azt is, hogy Soros Györgynek a brüsszeli bizottságban is megvannak az emberei – írták.

 

MTI

Nyitókép: polgarportal.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!