John Major szerint a brit kormány nem tud olyan megállapodást kötni az Európai Unióval a kilépés megszűnésének feltételrendszeréről, amely pótolhatná a brit EU-tagság előnyeit.

 

Az egykori konzervatív párti brit miniszterelnök a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: bármilyen megállapodásra jut London az Európai Bizottsággal, „az kevésbé lesz jó”, mint az a kapcsolatrendszer, amelyet Nagy-Britannia az Európai Unió tagjaként jelenleg fenntart az EU-val.

 

Major – egyenes utalással arra a többször hangoztatott kormányzati álláspontra, amely szerint egy rossz megállapodásnál az is jobb, ha nincs megállapodás az EU-val – kijelentette: a megállapodás nélküli kilépés a lehetséges legrosszabb forgatókönyv.

 

 hirdetes_810x300  

A volt kormányfő szerint ebben az esetben például az északkeleti országrészt, amely „most sem virágzó jólétéről közismert”, a helyben megtermelt hazai össztermék (GDP) 16 százalékának megfelelő gazdasági veszteség érné.
Arra a riporteri felvetésre, hogy a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-párti tábora szerint Nagy-Britanniára megállapodás nélkül megszűnő EU-tagság esetén is várhat „jó jövő”, és a brit kormány más országokkal is tud majd kereskedelmi megállapodásokat kötni, John Major úgy fogalmazott: „még az is lehetséges, hogy a Föld lapos, de nem nagyon valószínű”.

 

A veterán konzervatív politikus, aki korábban is rendkívül súlyos bírálatokkal illette a Theresa May vezette jelenlegi konzervatív kormány Brexit-politikáját, a vasárnapi BBC-interjúműsorban leszögezte: az EU épp most jutott megállapodásra Japánnal, és ennek az egyezségnek Nagy-Britannia is részese lehetne, ha az EU tagja marad.

 

John Major korábbi nyilatkozataiban „történelmi hibának” nevezte, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt, a Brexit-párti politikusokat pedig azzal vádolta, hogy irreális és túlzottan derűlátó jövőképpel hitegetik a választókat, és olyan lehetőségeket vázolnak fel a brit EU-tagság utáni időszakra, amelyek túlmennek minden ésszerű várakozáson.

 

MTI

Nyitókép: youtube

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!