Évtizedes kutató-fejlesztő munka után minap látványosan újfajta képalkotó eljárással állt elő egy új-zélandi cég – számol be róla a HVG.

 

A hagyományos röntgenfelvételek esetében a röntgensugár a lágy szöveteken áthatol, míg a sűrűbb anyagok (csontok, tumorok) elnyelik azt. Ennek köszönhetően rajzolódik ki a tárgylemezen a fekete-fehér, kétdimenziós felvétel. Mint írják,  az új-zélandi Mars Bioimaging az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) által kifejleszett Medipix technológia felhasználásával és a házon belül leprogramozott számítógépes algoritmusok segítségével sokkal pontosabb és jóval látványosabb  eredményt produkál. A mintegy 10 éven át fejlesztett szkenner színes, háromdimenziós röntgenfelvételek elkészítésére képes.

 

A képalkotó eljárás szemléltetése. Kép: hvg.hu
…és az eredmény (fűrészelés nélkül). Kép: hvg.hu

Az új eljárás lényege, hogy a testen áthaladó röntgensugarakat nem felfogják egy tárgylemezen, hanem a testen áthaladva megmérik azok energiaszintjét. A kapott értékeket színekké konvertálják át, így végül kirajzolódik a csontok, szövetek és izmok háromdimenziós kép.

 

 hirdetes_810x300  

 

A szkennert jelenleg stroke-os és rákos megbetegedésben szenvedő pácienseknél tesztelik, a jövőben pedig ortopédiai és reumatológiai betegeknél is alkalmazhatják.

 

HVG.HU

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!