A tegnapi nappal az EU és az Egyesült Királyság megkezdte a elválás folyamatát  a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO), amit sok hónapos diplomáciai előkészület előzött meg. A WTO 164 tagállamból áll, akik tartják magukat a közösen hozott, a WTO által képviselt kereskedelmi szabályokhoz. Mivel a WTO eddig az EU részeként kezelte Nagy-Britanniát, a Brexit után ennek meg kell változnia.

 

Az egész folyamat lényege, hogy London saját tagsági megállapodásokat, engedményeket  és kötelezettségvállalásokat kapjon, immáron az EU-n kívül. Ez egy fontos mérföldkő a Brexit folyamatában.

 

A WTO-ban eddig Brüsszel képviselte Nagy-Britanniát is. A Brexit lehetővé teszi Londonnak, hogy más kereskedelmi szabályok alá essen – amennyiben a többi ország ezeket elfogadja. A WTO illetékes bizottsága most három hónapot azzal fog tölteni, hogy átvizsgálja és megtárgyalja a britek által benyújtott működési javaslatokat, ami 719 oldal hosszú. A britek nem számítanak fennakadásárokra, de hét mezőgazdasági óriásexportőr (köztük az USA, Kanada és Ausztrália) már jelezték, hogy nem hagyják jóvá a javaslatot, ha elveszítenék vele azt a rugalmasságot, ami a brit és az uniós kereskedelem különválásából adódna.

 

 hirdetes_300x300  

Reuters.com

Nyitókép: 24matins.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!