Az emberiség egyre gyorsabban meríti ki bolygónk természetes erőforrásait, melyet a bioszféra egy év alatt képes lenne újratermelni.

 

Augusztus 1-től az emberiség ún. environmentális hitelre él. Mostanra ugyanis kimerítette az összes természetes erőforrást, melyet élő környezetünk egy év alatt képes pótolni.

 

Az év további öt hónapjában tehát bolygónk hitelére fogunk élni.

 

 hirdetes_400x285  

Az emberiség fogyasztása hatalmas

 

A Global Footprint Network (GFN) jelentése a természeti erőforrások és az ökológiai szolgáltatások kínálatát és az iránta való keresletet hasonlítja össze. Eszerint évről évre korábban érkezik a törés. 2017-ben az ökológiai hitel (Earth Overshoot Day) időpontja augusztus 2-ra esett. Hogy a folyamat gyorsul, annak a túlfogyasztás és a pazarlás az oka – magyarázza Valéria Gramond a Környezetvédelmi Világszervezettől (WWF).

 

Elmondása szerint az élelmiszerek harminc százaléka a szemétben végzi. Gramond arra is figyelmeztet, hogy veszélyben van bolygónk természetes regenerálódási képessége, amit leginkább a halállomány állapotán látni.

 

Hozzátette, hogy az emberiség igényeinek kielégítésre 1,7 Földre lenne szükség.

 

Hogy melyik ország mikor éri el a környezeti hitel időpontját, nagyban különbözik.

 

Az alacsony népességgel rendelkező kis országok, mint például Katar vagy Luxemburg nagyon súlyos ökológiai nyomot hagynak maguk után. Ha az egész bolygón úgy élnénk, mint ők, akkor a környezeti hitel időpontja február 9 – 19.-re esne..

 

A GFN szerint az USA esetében ez az időpont március 14., Németország esetében május 1., Franciaországnál május 5., Nagy-Britanniánál pedig május 7. Az olyan országok, mint Marokko vagy Vietnam esetében ellenben ez a dátum december 16., illetve december 21-ére esik.

 

Szakértők szerint a jelenlegi helyzetben a figyelmeztetés helyett már konkrét tettekre van szükség.

 

A GFN szerint a negatív tendenciát különböző intézkedésekkel csökkenteni lehetne. Ezek közé tartozik például a zöld energia felhasználása, a túlzott húsfogyasztás és ételpocsékolás elleni küzdelem, vagy a demográfiai robbanás megfékezése.

 

A 70-es évek óta idén érkezett el legkorábban a hitelre élés napja.

 

1970-ben, amikor először mérték, még december 29-re esett, a Földnek ekkor két nap deficitje volt. A következő években ez a nap egyre korábban következett be. Míg 1987-ben december 19-én, 1995-ben november 21-én, 2011-ben augusztus 28-én, és idén, 2018-ban már augusztus 1-én.

 

Nyitókép és forrás: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!