Szombatról vasárnapra virradóra elhunyt a legendás szlovák színész, Stano Dančiak. A színészlegenda már régóta egészségügyi problémákkal küzdött. A halál álmában érte.

 

Stano Dančiak Pozsony született. Tanulmányait és színészi karrierjét is szülővárosában kezdte. Az Egészségügyi Középiskola befejezése után (1961) a pozsonyi Művészeti Egyetemen (VŠMU) tanult tovább, ahol 1965-ben szerzett diplomát.

 

A Szlovák Nemzeti Színházban játszott, majd a barátaival együtt felmondott, és közösen megalapították a Színház a Korzón-t (Divadlo na Korze). Stančiak a megalapítástól (1969) a bezárásig (1971) ennek a színháznak a tagjaként tevékenykedett. 1971-ben a pozsonyi Új Színpadhoz (Nová scéna) szerződött, ahol húsz éven át dolgozott.

 

 hirdetes_810x300  

Annak ellenére, hogy egy alattomos betegség során elveszítette a szeme világát, a Szlovák Nemzeti Színház prózai társulatának tagja lett, és a tehetségének, az improvizációs készségének és a dinamikus előadásmódjának köszönhetően a legnagyobb szlovák színészóriások közé tartozott.

 

A közönség nemcsak a színházból, de televíziós filmekből is ismerhette. Szinkronszínészként olyan hősöknek kölcsönözte a hangját, mint Alf, Jurošík, vagy Derrick nyomozó.

 

TvNoviny

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!