Előkerült egy 106 éves újságcikk, amelynek szerzője már akkor a széndioxid miatti globális felmelegedésre figyelmeztet – írja a LiveScience szakportál.

 

Egy új-zélandi napilap szinte napra pontosan 106 éve, 1912. augusztus 14-én közölte le azt az írást, amelynek szerzője szerint az évi 2 milliárd tonnás globális szénfogyasztás során létrejövő 7 milliárd tonnás széndioxid-kibocsátás miatt globális mértékben megemelkedhet a hőmérséklet.

 

Fotó forrása. HVG.hu

 

A szerző, Francis Molena közvetlen összefüggésbe hozza a széndioxid kibocsátást az éghajlatváltozással, és azt fejtegeti, vajon milyen hatással lehet az éghajlatra a szénhasználat további terjedése.

 hirdetes_400x285  

 

„Mivel az égő szén széndioxidot termel, felmerül a kérdés, hogy e energiaforrás széleskörű használata a modern időkben kulcstényezővé válhat-e a légkör telítődését és ezzel közvetve növeli a Föld hőmérsékletét”

 

fogalmaz Molena.

 

Molena cikkének megjelenése idején a tudósok már két évtizede vitáztak arról, hogy milyen hatásai lehetnek a korlátlan szénégetésnek. 1882-ben jelent meg H.A. Philips „A légkör szennyezése” címet viselő tanulmánya a Nature folyóiratban. Ő csak egy volt azon kutatók közül, akik akkoriban már jelezték  széndioxid hatását az éghajlatra.

 

A széndioxid az üvegházhatású gázok közül a legnagyobb mennyiségben kerül a légkörbe az emberi tevékenység által (az összes mennyiség 65 százalékát teszi ki). A károsanyagkibocsátás az elmúlt száz évben mintegy 90 százalékkal emelkedett. Ma a legnagyobb kibocsátók az USA, Kína, Oroszország, EU, India és Japán.

 

 

Az újságcikket teljes méretben itt tekintheti meg.

 

LiveScience.com

Nyitókép: lamag.co

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!