Az elmúlt években jó néhány dolgot megpróbált már a Facebook, hogy valamilyen formában visszaszorítsa az álhírek terjedését, felemás sikerrel.

 

A közösségi oldal  most egy új dolgot talált ki, mely egyrészt sokkal eredményesebb lehet az eddigi próbálkozásoknál – másfelől viszont ijesztő is lehet.

 

The Washington Post beszámolója szerint, melyről a HVG ír, a Facebook az elmúlt évben teljes titokban fejlesztett egy olyan rendszert, amely képes megbízhatóság/szavahihetőség alapján rangsorolni a felhasználókat.

 

  hirdetes_300x300   

Mindenkihez 0 és 1 közötti értéket rendel egy algoritmus, amely alapján megpróbálja megjósolni, mennyire lehet megbízni egy adott emberben. Tessa Lyons, a Facebook termékmenedszere szerint a cég így próbálja meg felvenni a versenyt a félretájékoztatással és az álhírek terjesztésével.

 

Bizonyos értelemben véve a Facebook eddig is a felhasználók szavahihetőségére támaszkodott, csakhogy a dezinformációs háborúban ezzel elkezdtek visszaélni bizonyos felhasználók: olyan dolgokat jelentettek álhírnek, amik valójában nem voltak azok. Lyons szerint sokan jelentenek dolgokat csak azért, mert az nem egyezik a világképükkel. Az ilyen támadásoknak rendszerint a híroldalak esnek áldozatul.

 

Alex Jones. Kép: HVG.HU

Lyons szerint a 0 és 1 közötti érték valójában nem a felhasználó teljes megbízhatóságát vagy megbízhatatlanságát jelenti. Inkább egy kísérleti mérőszám, amelynek kialakítása által próbálják megérteni a felhasználók viselkedését, ezzel pedig felmérni, hogy mekkora problémával néznek szembe az álhírek terjesztése ügyében. A közösségi oldal algoritmusa emellett arra is figyelni fog, hogy melyik felhasználó „hajlamos” jelenteni a tartalmakat, és a felhasználók szerint melyik tartalomgyártó nevezhető megbízhatónak.

 

A Facebook esetében attól kell tartani, hogy egy adatszivárgás esetén politikai célra akarják majd felhasználni a felhasználók adatait, és az sem túl megnyugtató, hogy egyelőre azt sem tudni, hogyan ítéli meg az embereket a Facebook.

 

hvg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!