Meglepetésre elveszítette a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportjában kedden tartott frakcióvezető-választást Volker Kauder. Az Angela Merkel kancellár bizalmasaként számon tartott politikusnak így 13 év után távoznia kell a tisztségből.

 

A CDU/CSU-frakcióban 1973 óta először volt egynél több jelölt a frakcióvezetői tisztségre. A kihívó egy kevéssé ismert politikus, Ralph Brinkhaus volt, aki 125 képviselő támogatását nyerte el, míg Volker Kauderre 112 képviselő szavazott. Arra egyetlen politikai elemző sem számított, hogy a kihívó a titkos választáson legyőzheti a minden elődjénél hosszabb ideje hivatalban lévő frakcióvezetőt.

 

Arra viszont valamennyi elemző előzőleg felhívta a figyelmet, hogy a szavazatok megoszlása Angela Merkel kancellár, a CDU-elnöke tevékenységének megítélését jelezheti, vagyis Volker Kauder esetleges szűk többsége azt jelentheti, hogy számottevő az elégedetlenség a kormányfővel szemben. Ennek alapján Volker Kauder leváltása komoly elégedetlenséget jelezhet.

 

 hirdetes_810x300  

MTI

Nyitókép: Faz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!