Görögországot csütörtök óta egy trópusi hurrikánhoz hasonló erős vihar ostromolja. Athénban az áradások miatt leállt a forgalom, az iskolákat bezárták, csütörtöktől pedig a hajók sem közlekednek. Az előrejelzések szerint a medikán (mediterrán hurrikán – szerk. megj.) a török partokon vasárnap fog lecsapni.

 

Forgalmi dugók és bezárt iskolák

 

A görög Kathimerini napilap szerint az erős esőzések miatt Athénban és környékén hatalmas dugók voltak, az ország nagy részén zárva tartottak az iskolák, a hivatalok pedig az erős szél és az esőzések miatt figyelmeztetéseket adtak ki.

 

 hirdetes_810x300  

A vihar csütörtökön fákat csavart ki, illetve háztetőket tett tönkre Görögország számos részén, beleértve a fővárost is. Az orkán erejű szél a villanyvezetékeket is leszakította, a görög tűzoltóknak pedig több száz esetben kellett a helyszínre vonulniuk.

 

A meteorológusok szerint a Xenophon névre elkeresztelt vihart a napokban a Zorba medikán fogja felváltani. A „medikán“ kifejezést a „Mediterranean“ (Földközi-tenger) és a „hurricane“ (hurrikán) szó kombinációjából alkották meg, ami egy trópusi hurrikánhoz hasonló földközi-tengeri ciklont jelent.

 

 

Különleges meteorológiai jelenség

 

Törökország területén az ország történetének első medikánja várhatóan vasárnap fog lecsapni, mégpedig a nyugati partvidéken. A Hürriyet török napilap szerint a vihar idején a szélvihar a 180 km/órás széllökéseket is elérheti.

 

Izmirbe szeptember 30-án este, vagy október 1-jén reggel csap le a vihar. Az előrejelzéseink szerint a vihar a török partot fogja érinteni Izmir déli részétől Antalyaáig“ – jelentette ki Murat Gündüz, majd hozzátette, hogy egy nagyon különleges jelenségről van szó. Elmondása szerint az elmúlt évszázadokban mintegy tízszer volt példa ilyen jelenségre.

 

HNonline.sk

Nyitókép: TASR/AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.