A német hatóságok nem folytatnak nyomozást egyetlen szlovák állampolgár vagy szlovák kormánytag ellen a vietnami kommunista párt egykori funkcionáriusa, Trinh Xuan Thanh elrablása ügyében – jelentette ki a német kormány a Zöldek frakciójának lérdésére. Hozzátették, nincs tudomásuk arról, hogy a szlovák kormány tagjai tudhattak-e és ha igen, milyen mélységben rendelkeztek információkkal Thanh elrablásának kivitelezéséről vagy lebonyolításáról.

 

A kormánytagok esetleges érintettsége egyértelműen Robert Kaliňák egykori belügyminiszterre utal. Kaliňák tagadja, hogy ő vagy bárki más a kormányból tudott volna Thanh Szlovákián keresztüli elrablásáról.

 

Közben a szlovák ügyészség is büntetőeljárást indított az emberrablási ügyben. Az eljárás azután indult, hogy az elrablásban vélhetően részt vevő, Pozsonyban vendégeskedő vetnami delegációt védő rendőrök közül ketten azt vallitták, látták, ahogy Thanht betuszkolják a repülőgépbe.

 

 hirdetes_810x300  

Grendel Gábor (NOVA) parlamenti képviselő szombaton a Sobotné Dialógy című vitaműsorban arra hívta fel a figyelmet, hogyha a rendőrség valóban tudott a vietnami emberrablásról annak megtörténte után közvetlenül, adódik a kérdés, miért nem oldotta fel a titoktartási kötelezettség alól a belügyminisztérium a vietnami delegációt védő rendőröket már akkor, miért várt hónapokat addig, míg a rendőrök maguk nem beszéltek a sajtónak. Csupán a sajtóban megjelent beszámolóik után kaptak felmentést a titoktartás alól.

 

A németek fenti kijelentései azonban nem jelentik azt, hogy Denisa Saková belügyminiszter és egykori mentora, Robert Kaliňák fellélegezhetnek. A németek válaszokat várnak arra vonatkozóan, mekkora is volt a szlovák kormányzat és rendőrök érintettsége az ügyben.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!