Világszerte akadozhat az internetelérés, miután a történelem során először biztonsági frissítést hajtottak végre az egyik kulcsfontosságú háttérrendszerben.

 

Az úgynevezett Domain Name System (DNS) avagy tartománynévrendszer az internetezés alapvető kelléke. Ennek köszönhető, hogy böngészéskor nem egy értelmetlen számsort kell begépelnünk a böngésző címsorába, hanem jóval könnyebben megjegyezhető webcímeket.

 

A rendszert az Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) nevű amerikai nonprofit szervezet felügyeli, amely a web története során most először változtatta meg a DNS-rendszer legfőbb titkosítási kulcsát – jelentette az RT hírügynökség.

 

 hirdetes_810x300  

Azt, hogy hozzányúlnak a 2010-ben bevezetett titkosítási kulcshoz, még szeptember 16-án döntötték el. A frissítésre az előzetes tervek alapján október 11-én (csütörtökön), magyar idő szerint 18 órakor került sor.

 

A Mobile Research Group elemzője, Eldar Murtazin arra figyelmeztet, a kulcs megváltoztatásának pillanatát követő 48 órában világszerte akadozhat az internetelérés. A szakember szerint ez lassabb oldalbetöltődésekkel járhat, illetve lesznek, akik ideiglenesen egyáltalán nem érik majd el az internetet.

 

Az internetforgalmat felügyelő szervezetnél egyébként semmit nem bíznak a véletlenre: tizennégy olyan emberük van az Egyesült Államokban, akik komoly kiberbiztonsági vészhelyzet után úgymond újra tudják indítani az internetet. A legfőbb őrök azonban nem ők: van hét olyan ember a világ különböző pontjain, akik akkor tudnak közbeavatkozni, ha az újraindításhoz szükséges mechanizmust is megtámadták.

 

HVG

Nyitókép: zoom.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!