A gombaszezon lassan a nyugati szomszédainknál is befejeződik. A csehországi erdőkből az emberek több milliárd cseh korona értékben hoztak el terméseket. Mivel a csehországi törvények nem korlátozzák azt, hogy a gombászok mennyi termést szedhetnek össze az erdőkben, így a gombaszedők nem is zavartatják magukat.

 

Az elmúlt évekkel összehasonlítva az idei szezon jóval gyengébb volt. Ehető gombák ugyan nőttek, de voltak olyan területek, ahol egy kosarat is nehezen lehetett teleszedni“ – mondta az iDnes.cz-nek Tereza Tejklová, a Kelet-Csehországi Múzeum mellett működő Mikológiai Klub tagja.

 

Az erdei termések begyűjtését illetően a tavalyi év átlagon felüli volt Csehországban. Összesen 41 ezer tonna gombát, áfonyát, málnát, szedret és vörös áfonyát szedte le a csehek, mégpedig 6,6 milliárd cseh korona értékben (256 millió euró). Egy cseh háztartásra összesen 6,67 kilónyi gombát sikerült leszedni.

 

 hirdetes_400x285  

Például Ausztriában a gombát csupán egyéni fogyasztásra lehet szedni, sőt a hivatalok azt is meghatározzák, hogy hol és hánytól (7:00-től 19:00 óráig) lehet gombászni.

 

Svájcban még ennél is szigorúbbak a feltételek: arról a gombászról, akit egy kilogrammnál több gombával csípnek nyakon, minden plusz kilóért 100 eurót gombolnak le. Az erdőkbe pedig csak a kijelölt napokon mehetnek gombászni.

 

Franciaországban és Olaszországban nemcsak gombaszedésre kell kiváltani engedélyt, de arra is, hogy az erre kijelölt erdőkbe egyáltalán be lehessen lépni. A gombaszedés szintén az egyéni fogyasztásra korlátozódik.

 

Csehországhoz hasonló helyzet csupán Kelet-Szlovákiában uralkodik. Szlovákiában, Lengyelországban és Ukrajnában sincs semmiféle szabályzat a gombaszedés korlátozására.

 

iDnes.cz

Nyitókép: Slovenka

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!