Hiába a kereskedelmi háború, az amerikai-kínai kereskedelmi mérleg különbsége tovább emelkedett, és szeptemberben 34,1 milliárd dollárra nőtt, ami új havi rekordot jelent. Vagyis 34,1 milliárd dollárral több kínai terméket vásárol az USA a múlt hónapban, mint fordítva. A Trump-adminisztráció célja a vámintézkedésekkel épp ezen kereskedelmi aránytalanság megszüntetését szolgálta.

 

A kínai statisztikai adatok szerint az USA-ba irányú kínai export mértéke az elmúlt években évi 13 százalékkal emelkedett. Ez zsinórban a második havi szintű rekordállítás volt, augusztusban a kínai-amerikai kereskedelmi mérleg 31,05 milliárd dollárral billent Kína javára. Idén, az első tíz hónapban nem kevesebb, mint 225,8 milliárd dollárral több kínai termék talált gazdára az USA-ban, mint amennyi amerikai Kínában.

 

A Bloomberg gazdasági portál szakértői szerint a nem várt eredmény még a vámintézkedések bevezetése előtt kötött szerződések hatását mutatja. A vámintézkedések jelenleg már 200, milliárd dollárnyi kínai termékre vonatkoznak. Hogy egyelőre nem mutatták meg hatásukat, az csak annak köszönhető, hogy az amerikai gazdaság a vártnál nagyobb tempóban bővült és szüksége volt a kínai behozatalra.

 

  hirdetes_300x300   

hnonline.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!