Az észt igazságügyi minisztérium illetékes bizottsága számszerűsítette a szovjet okkupáció által Észtországnak okozott kár nagyság. Az október 15-én nyilvánosságra hozott jelentés szerint az oroszok 92 milliárd eurós kárt okoztak az ország elfoglalásával.

 

A bizottságot vezető történész, Toomas Hiio szerint Észtországnak foglalkoznia kell kártérítés kikövetelése lehetőségével, máskülönben kvázi elismerné a Szovjetunióhoz való „önkéntes csatlakozás” álláspontját.

 

„A nemzetközi jog lehetővé teszi számunkra, hogy pert indítsunk a megszálláshoz kapcsolódó veszteségek miatt. A Szovjetunió 1940-ben megszállta Észtországot, és a megszálló hatóságok voltak a felelősek a történtekért. A kártérítés elengedése az önkéntes csatlakozás elismerését jelentené. Ezzel pedig elfelejtenék azt a több tízezer észt állampolgárt, akik a szovjet rezsim áldozatává váltak”

 

A bizottság 49,5 ezerre becsüli a sztálinista rezsim áldozatainak számát, 24,1 ezer észt állampolgár halt meg a második világháborúban, míg 139,4 ezren kényszerültek elhagyni hazájukat. Észtország egyúttal elvesztette a Narva mögötti barlangterületeket. A bizottság szerint a veszteségek népirtás méretűek.

 hirdetes_810x300  

 

A 1948-1985 közötti szovjet uralom alatt Észtország egymillió hektárnyi termőföldet feszített el, az 1950-1990 közötti időszakban okozott felszíni vízszennyeződések kárértéke 20 milliárd rubel volt, a felszín alattié 60 milliárd rubel. Észtország szerint a szovjet erőszakos kollektivizáció gyakorlatilag megsemmisítette az ország mezőgazdaságát, ráadásul a szovjet uralom alatt munkaerőt importáltak az országhatárokon belülre, így az észtek aránya saját országukban 89 százalékról 61 százalékra csökkent 1989-re.

 

A 92 milliárd eurónak megfelelő kár jelenlegi árfolyamon 1,21 milliárd eurónak felel meg.

 

A balti államok 1939-ben kerültek a Szovjetunió kezére a Molotov-Ribbentrop-paktum értelmében. 1940-ben a Szovjetunió de facto magába olvasztotta őket és ez így is maradt egészen 1991-ig.

 

handofmoscow.com

Nyitókép: Handofmoscow.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!