Két helyezést javítva tavalyi eredményéhez képest a magyar csapat az előkelő 5. helyet szerezte meg a hagyományosan franciaországi szervezésű Borfelismerő Világbajnokság (Championnat du Monde de Dégustation) hétvégi döntőjében.  A magyar válogatott 23 nemzet legjobb borkóstolói közül három korábbi világbajnok csapatot, köztük a tavalyi győztes csapatot is maga mögé utasította. Ez az eddigi legjobb magyar eredményt a világversenyen.

 

A borfelismerés világbajnokságaként ismert Championnat du Monde de Dégustation döntő fordulóját idén a Rousillon-Languedoc szívében található Puissaliconban lévő, Château Saint-Pierre de Serjac-ban rendezték meg. Az évről évre egyre növekvő érdeklődésnek örvendő verseny döntőjében 23 nemzet legjobbjai, négyfős csapatokat alkotva mérték össze tudásukat és érzékszerveik érzékenységét. Itt érte el a magyar csapat szoros küzdelemben az ötödik helyezést, ami az eddigi legjobb magyar eredmény. A versenyen a legnagyobb bornemzetek csapatai vettek részt, köztük Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Amerikai Egyesült Államok, illetve Dél-Afrika.  A versenyt Belgium csapata nyerte meg.

 

A verseny során 12 bort kell beazonosítani szőlőfajta, termőhely, évjárat és termelő szerint. Ami azonban a szabályok szintjén könnyen leírható, az a valóságban korántsem ennyire egyszerű. Természetesen a versenyzők nem láthatják a kóstolásra kerülő borok palackját és semmilyen segítséget sem kérhetnek a feladathoz. Akár egy vizsgán: tilos a telefon- és az internethasználat. A négyfős csapat tagjai csak egymással beszélhetnek és közösen kell felismerniük a borokat. Amelyik csapat pedig a legtöbb bor jellemzőit ismeri fel, az kapja a legtöbb pontot és az lesz a világbajnok.

 

 hirdetes_810x300  

A versenyt az is nagyban nehezíti, hogy a borok a világ bármely szegletéből érkezhetnek, és bármilyen korúak lehetnek, illetve bármilyen fajta szőlőből készülhetnek. Az idei versenyen a szervezők például az óvilág borai mellett helyet adtak egy dél-afrikai, egy ausztráliai, egy új-zélandi, egy chilei, egy amerikai és egy argentin tételnek is. A borsor méltó volt egy világversenyhez. A magyar csapat 112 pontot ért el és a rendkívül szoros versenyben, csupán három ponttal, maradt le a dobogóról.

 

A magyar csapat tagjai a következők:

  • Rabcsánszki Laura
  • Aranyos Attila
  • Molnár Levente
  • Sanchez, Didier

Palágyi Krisztina – tanácsadó

 

Körkép.sk/sajtóhír

Nyitókép: a díjátadón az első sorban a magyar csapat tagjai

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!