A védett vízgazdálkodási területeken tilos lesz a veszélyes növényvédő szerek használata – derül ki a védett, természetes víztározókról szóló törvényjavaslatból, a Lex Csallóközből, amit kedden fogadott el a parlament. 

 

Az új jogszabály egy törvénybe egységesítené a már meglévő előírásokat. A víz minőségének ellenőrzése során a fő feladatot a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség kapná. Abban az esetben, ha fennáll a veszélye a víz szennyezettségének, akkor ehhez az intézményhez kell fordulni.

 

A törvény továbbá azt is előírja, hogy a Környezetvédelmi Minisztériumnak évente, július 15-én közzé kell tennie a csallóközi védett vízgazdálkodási terület vízminőségéről szóló jelentést. Azok a vállalkozók, akik szennyezőanyagot bocsátanak ki, kötelesek lesznek méréseket végezni, és nyilvánosságra hozni. A felszíni és a felszín alatti vízkészlet szennyezettségi határértékének átlépéséről szóló aktuális információk a Közegészségügyi Hivatal honlapján lesznek elérhetők.

 

 hirdetes_300x300  

A törvény továbbá tiltja a védett vízgazdálkodási területeken az építkezést, illetve az ipari épületek bővítését, kivéve abban az esetben, ha az átépítés hozzájárul a víz hatékonyabb védelméhez. Ezeken a területeken nem lehet majd sem vágóhidat, sem szemétlerakót létesíteni.

 

Mindemellett tilos lesz azoknak a növényvédő szereknek a használata is, amelyek szennyezhetik a vizet, sőt az ásványkitermelés és a terület lecsapolása is tilos lesz. Ezeknek a tiltásoknak a megsértése estén a jogi személyek és a vállalkozók 165 000 eurós, a többiek pedig 5000 eurós pénzbüntetés is kaphatnak.

 

A Lex Csallóköz törvény a Csallóközön kívül további védett területre is vonatkozni fog: a Sztrázsó-hegységre (Strážovské vrchy), a Beszkidekre (Beskydy) és a Jávornik-hegységre (Javorníky), a Nagy-Fátrára (Veľká Fatra), az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) nyugati és keleti részére, a Rimócára (Rimavica), a Szalatnára (Slatina) és a Felső-Ipoly (Ipeľ) mentére, a Murányi-fennsíkra (Muránska planina), a Gölnic (Hnilec) folyó felső szakaszára, valamint a Szlovák-karszthegységre (Slovenský kras) és a Vihorlátra (Vihorlat) is.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Pixabay

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!