Csaknem 800 éves, fából készült szobrokat tártak fel régészek Dél-Amerika legnagyobb prekolumbián városromjánál, Peru északi részén – közölte Patricia Balbuena perui kulturális miniszter.

 

A húsz szobrot, amelyek közül egy kivételével mindegyik remek állapotban maradt fenn, szeptemberben fedezték fel a kutatók Csan Csan, az egykori csimu birodalom fővárosának romjainál. A szakemberek szerint ezek lehetnek a Csan Csanban eddig feltárt legrégebbi szobrok.

 

A hetven centiméter magas szobrokat a Nagy Csimu-palota egyik szertartásterméhez vezető folyosó falába vájt hasadékokban tárták fel a kutatók. A domborművekkel díszített folyosót, amelyet teljesen betemetett a föld, még júniusban fedezték fel.

 

Az ásatást vezető Arturo Paredes szerint a fekete színű szobrok mindegyikén bézs színű agyagmaszk van, a hátukon pedig egy kör alakú tárgyat, feltehetőleg pajzsot viselnek.

 hirdetes_810x300  

 

A munkálatokban részt vevő egyik régész, Henry Gayoso szerint a folyosót négyzetek díszítik, akár egy sakktáblát, valamint a mai Peru északi partvidékén élő prehispán kultúrákban közös mitikus szimbólum is megtalálható benne.

 

Az 1986 óta a világörökségi helyszínek közé tartozó Csan Csant turisták ezrei keresik fel minden évben. A területen csaknem ötszáz ember, köztük ötven régész dolgozik a lelőhely és kincseinek megóvásán.

 

MTI

Fotók: MTI/AP/Martin Mejia

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!