A szlovák közmédia körül dagadó botrány ma véget ért. A BBC-től megvásárolt licenc alapján készülő Legnagyobb Szlovák címet viselő szavazós műsorban korábban helyet adtak Jozef Tisonak is, aki az első önálló szlovák (báb)állam vezetője volt a második világháború idején – és jogerősen elítélt háborús bűnös.

 

A közmédia közönségcsalogatóképp tette bele Tisot a műsorba (többek között Mária Terézia mellett), ám végül visszavonulót kellett fújnia – a sajtó szétcincálta az RTVS vezetőségét az egykori szlovák vezér műsorra tűzése miatt.

 

De nem csak az újságírók akadtak ki. A két legnagyobb szlovákiai mobilszolgáltató, az Orange és a Telekom egyszerre jelentette be, hogy nem teszik lehetővé ügyfeleiknek a műsorban való SMS-szavazást mindaddig, míg az RTVS el nem távolítja Jozef Tisot a ’”legnagyobb szlovákok” listájáról.

 

 hirdetes_400x285  

A bejelentés után szintén a mai napon az RTVS vezetősége sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentették, hogy Jozef Tiso nem kap helyet a műsorban. Tiso szerepeltetése a szavazási listán más problémákat is felvet azon túl, hogy egy-egy átlagpolgár esetleg SMS-sel ad hangot annak, hogy szimpatizál Tisoval. A műsor jövő év elején a legtöbb szavazatot kapó 10 személyiségről dokumentumfilmet vetít majd.

 

Az RTVS november 1-től keresi a “legnagyobb szlovákot”. De mit keres a listán Mária Terézia?

 

Zenyvmeste.sk

Nyitókép: zenyvmeste.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!