Theresa May brit miniszterelnök sajtóértesülések szerint olyan egyezséget ért el a Brexit-tárgyalásokon, amely lehetővé teszi, hogy Nagy-Britannia egy ideig még az EU közös vámövezetében maradjon. Sokak szerint ezzel elhárult a „kemény Brexit” veszélye.

 

A brit miniszterelnök-asszony szóvivője szerint azonban csak spekuláció a Sunday Times vasárnap megjelenő brit lap közlése. A lap ugyanis azt írja, hogy May komoly engedményeket tett az EU irányába, hogy feloldja az ír határkérdés kapcsán kialakult helyzetet.

 

Az EU és Nagy-Britannia eddig teljesen más véleményen volt az Írország és a Nagy-Britannia részét képező Észak-Írország közti határ átjárhatóságát illetően. A határellenőrzések visszaállítása (lévén, hogy Írország az EU tagja marad) ugyanis nem csak gazdasági hátrányokkal járt volna, de feléleszthette volna az írek és britek között évtizedek óta szunnyadó konfliktust.

 

 hirdetes_810x300  

A Sunday Times hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia csak ideiglenesen marad a vámunió része. May javaslatát a brit kormány kedden fogja tárgyalni.

 

Teraz.sk

Nyitókép: levif.be

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!