Az egyik legtöbb vitát kiváltó égitestről a Harvard asztronómusai úgy vélik, hogy akár egy földön kívüli szonda is lehet. Az Oumuamua névre hallgató égitest nem csak alakja miatt rendkívüli, hanem pályája miatt is. Úgynevezett retrográd pályán halad, ami a Naprendszerben lévő objektumok mindössze 0,01 százalékára jellemző.

 

A harvard egyes tudósai szerint azonban az égitest mesterséges, és afféle űrbéli vitorlás, amely a napszelet lovagolja meg.

 

A csillagászokat az bizonytalanította el, hogy az Oumuamuát első vizsgálatakor az aszteroidák közé sorolták. De amikor az égitest távolodni kezdett, és a Hubble űrtávcső figyelte közben, meglepő dolog történt: ahelyett, hogy lassult volna, gyorsítani kezdett. Ez a napsugarai okozta hőhatás eredménye, ami viszont csak az üstökösökre jellemző.

 

 hirdetes_810x300  

Csillagközi vándort találtak Naprendszerünkben – úgy tűnik, itt is marad

 

Két csillagász legutóbbi tanulmányában mindezt cáfolja. Nem történt ugyanis anyagkipárolgás – aminek üstökös esetén meg kellett volna történnie – illetve semmilyen egyéb jelét nem adta az Oumuamua annak, hogy üstökös lenne.

 

Abraham Loeb és Shmuel Bialy így arra a következtetésre jutottak, hogy a rejtélyes égitest valójában egy űrbéli vitorlás, amely a napszél (napból érkező részecskehullám) hajtóerejét használva szeli át az űrt. Ez a „meghajtás” semmilyen üzemanyagot, vagy energiát nem igényel egy szonda utaztatásához. Kell hozzá azonban egy nagy felületű „vitorla”, amibe „belekap a napszél”. Az elképzelés azért izgalmas, mert megmagyarázná az Oumuamua különös alakját.

 

„Ha számba vesszük a földönkívüli mesterséges származás lehetőségét, akkor az egyik lehetőség, hogy az Oumuamua egy napszél-vitorlás, ami egy fejlett technológia hajóroncsaként sodródik a csillagok között”

 

írja két csillagász tanulmányában.

 

Sme.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!