A német kancellár a kristályéjszaka nyolcvanadik évfordulójának megemlékezésén, a Rykestrasse zsinagógában elmondta: fel kell lépni a nyílt társadalmat fenyegető támadásokkal szemben.

 

Fel kell lépni a nyílt társadalmat fenyegető támadásokkal szemben – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben, a zsidóellenes pogrom kezdetének 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. A Németországi Zsidók Központi Tanácsának egy zsinagógában tartott rendezvényén kiemelte: a globalizáció felgyorsulása és a digitalizáció előrehaladása sok embert tölt el aggodalommal és a lemaradás szorongató érzésével.

 

Az ilyen korszakokban mindig különösen nagy a veszély, hogy előretörnek a mély átalakulás összetett problémáira „egyszerű válaszokat” kínáló erők, ami együtt jár a „nyelv eldurvulásával”. Ezekre a helyzetekre érvényes a „kezdetnek állj ellent” parancsa, vagyis az, hogy a bajt csírájában kell elfojtani. Ezért a kristályéjszakáról „azzal az ígérettel emlékezünk meg, hogy határozottan szembeszállunk a nyílt és plurális társadalmunk elleni támadásoknak” – húzta alá a német kancellár.

 

 hirdetes_810x300  

A kristályéjszaka, más néven novemberi pogromok központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullám volt a náci Németországban 1938. november 9–10-én.

 

MTI

Nyitókép: EPA/Clemens Bilan

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!