Bíróság elé állítanak Ausztráliában egy ötvenéves nőt, miután a rendőrség hétfőn megvádolta azzal, hogy tűket szúrt a boltokban eladásra szánt eperbe; a média által „gyümölcsterrorizmusként” elhíresült esetek nagy riadalmat keltettek, jelentős károkat okoztak az ausztrál gyümölcstermesztőknek.

 

A rendőrség közölte, hogy hétrendbeli gyümölcsszennyezéssel vádolta meg a nőt. A vádlottra – aki korábban gyümölcskereskedelmi ágazatban dolgozott – tíz évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki, ha bűnösnek találják. Az 50 éves My Ut Trinh gyanú szerint vélt vagy valós munkahelyi sérelmei miatt akart elégtételt venni azzal, hogy tűket szúrt az eprekbe. A nő a gyümölcsszedők felügyelőjeként dolgozott egy Brisbane-től északra fekvő eperfarmon.

 

Szeptember közepén robbant ki az eprekkel kapcsolatos botrány Queensland államban azután, hogy egy férfit hasi fájdalmakkal kórházba vittek, miután lenyelt egy tűvel átszúrt gyümölcsöt, amelyet egy szupermarketben vásárolt. Az eset valóságos lavinát indított el, a közösségi médiában számtalan felvétel jelent meg tűvel átszúrt eprekről és másfajta gyümölcsökről, kezdve az almától egészen a banánig.

 

 hirdetes_810x300  

A hatóságok és a termelők hiába keresték sokáig a választ a történtekre, jóllehet Queensland 100 ezer ausztrál dolláros nyomravezetői díjat is felajánlott. A termelők kreatív megoldásokhoz folyamodtak, például fémdetektorokkal vizsgálták át a polcokra került gyümölcsöt, de sokuk áruja veszendőbe ment, miután több ország leállította az ausztrál eperimportot.

 

A queenslandi epertermesztőket tömörítő szövetség hétfőn üdvözölte az első vádemelést az ügyben, és úgy fogalmazott közleményében, hogy a válságot a közösségi média gerjesztette, a botrány tényleges vesztesei pedig az epertermesztők voltak, illetve bizonyos mértékben más gyümölcstermesztők és exportálók.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!