Nyitókép. BBC.com

 

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy birt doktorandusz hallgatót kémkedésért az Egyesült Arab Emírségekben. Matthew Hedges, a Durham Egyetem 31 éves hallgatója felett ma mondták ki az ítéletet. A férfi ártatlannak vallja magát, mint mondta, csak az arab ország biztonságpolitikájáról készített kutatást. Az ügyészek azonban azt állítják, hogy elismerte a vádat az Abu-Dzabiban a bíróságon.

 

A BBC szerint a brit kormány intenzív tárgyalásokat folytat a fiatalember ügyével kapcsolatban. Hedges családja szerint a férfit őrizetbevétele után hat hétig ügyvéd jelenléte nélkül hallgatták ki és a konzuli hozzáférésre sem volt lehetőség. Egy alkalommal egy arab nyelvű papírt adtak neki aláírásra, ami valószínűleg a vallomása volt. A férfi azonban aligha tudta mi áll benne, sem szóban sem írásban nem bírja az arabot.

 

A brit sajtó szerint az életfogytiglani büntetésre senki sem számított. A gyakorlatban az életfogytiglani az Emírségekben legfeljebb 25 évig tart, aztán kitoloncolják az illetőt. Hedgenek 30 napja van fellebbezni az ítélet ellen, közben az ügy minden költségét neki kell fedezni, a börtönben pedig a hírek szerint nem bánnak vele kesztyűs kézzel. Jelentések szerint „mentális állapota rossz”, az őröktől kapott „gyógyszerkoktéltól” pedig napokon át hányt.

 hirdetes_810x300  

 

A Durham Egyetem hivatalos álláspontja szerint tudomásuk szerint Hedge akadémiai kutatásokon kívül más jellegű tevékenységet nem végzett az Emírségekben.

 

BBC.com

Nyitókép. BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!