Nyitókép: english.albeu.com

 

Ha megerősítést nyer az, hogy Magyarország politikai menedékjogot adott Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnöknek, az Európai Unió alapos indoklást vár Orbán Viktor miniszterelnöktől – írta Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos Twitter-üzenetében szerdán.

 

Az Európai Bizottság osztrák tagja aláhúzta, hogy a jogállamiság továbbra is alapvető elv a tagállamok és az unióhoz csatlakozni kívánó országok számára egyaránt.

 

„Ez kulcsfontosságú Európa hitelessége szempontjából” – fogalmazott.

 hirdetes_400x285  

 

Hahn meglepőnek nevezte, hogy Magyarország támogatja Macedónia uniós tagfelvételét, ugyanakkor nem tartja biztonságos országnak.

 

Nikola Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. November 8-án kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését. November 12-én elfogatóparancsot adtak ki ellene. Egy nappal később ő maga tudatta a Facebookon, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Szkopje még aznap nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott ellene.

 

A macedón külügyminiszter ironikusnak nevezte a volt kormányfő menekültstátuszát

 

Macedónia kormánya bejelentette, hogy kéri a volt kormányfő kiadatását Magyarországtól.

 

Ironikusnak és paradoxnak nevezte Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter azt, hogy Magyarország menekültstátuszt adott Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek.

 

 

A macedón diplomácia vezetője úgy fogalmazott: irónia és paradoxon, hogy egy európai uniós ország védelmet nyújt egy elítéltnek, mivel kormányzása alatt az Európai Bizottság „fogva tartott államnak” nevezte Macedóniát.

 

Mint mondta, az ügy rendezése érdekében Macedónia a magyar hatóságoktól azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a jogállamiságot, mindazonáltal továbbra is arra törekednek majd, hogy fenntartsák a jó viszonyt Magyarországgal.

 

Szerinte Macedónia, de az EU jogállamiságának sem tesz jót, hogy egy elítélt, aki ellen több eljárás is folyik, egy EU-tagországban kap menedéket. Hozzátette: Nikola Gruevszki soha nem volt politikai üldöztetésnek kitéve, és az élete soha nem volt veszélyben.

 

A politikus elmondta, hogy legközelebb a NATO-külügyminiszterek december eleji ülésén találkozik Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel.

 

Közben Mile Bosnyakovszki, a macedón kormány szóvivője arról beszélt, hogy mindaz, amit Gruevszki a menedékkérelme átadásakor mondott, hazugság, és azt reméli, hogy a magyar hatóságok kiadják a volt miniszterelnököt. Hozzátette: Gruevszki vissza fog térni Macedóniába, és letölti a börtönbüntetését.

 

A kormányszóvivő Macedóniáról szóló elmarasztaló uniós dokumentumokra emlékeztet

 

Kovács Zoltán kormányszóvivő Twitter-üzenetben emlékeztette szerdán Johannes Hahn uniós biztost arra, hogy az Európai Bizottság egy 2018 tavaszi, Macedóniáról írt országjelentésében azt írta: fennáll az igazságszolgáltatásba való politikai beavatkozás veszélye a nyugat-balkáni országban.

 

A kormányszóvivő emellett felhívta az unió Európai Szomszédságpolitika és a Csatlakozási Tárgyalások Főigazgatóságának biztosának figyelmét az Európa Tanács kínzás elleni ügyekkel foglalkozó bizottságának 2017. októberi jelentésére is. Ebben az áll, hogy az idrizovói börtönben az egészségügyi ellátás továbbra is teljes mértékben elégtelen, mely a fogvatartottak életét veszélyezteti, a börtön több részében a fogva tartás feltételei embertelennek tekinthetőek.

 

A jelentés emellett a korrupció súlyos mértékű elterjedését is említette, pénzért jobb cellába kerülhet az elítélt, gyógyszereket kaphat, mobiltelefont, akár kábítószert is szerezhet.

 

MTI összefoglaló

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!