Nyitókép: SITA/Braňo Bibel

 

Andrej Kiska államfő meg van róla győződve, hogy Szlovákiának ki kellene küldenie Marrákesbe valakit, aki képviselné a parlament és a kormány érdekeit a konferencián – jelentette ki Roman Krpelan, Kiska szóvivője. „Úgy, ahogyan ez minden jelentős nemzetközi konferencián, EU- vagy NATO-csúcstalálkozón történik” – tette hozzá.

 

Krpelan elmondása szerint az államfőt rendkívül aggasztja az a kormánykrízis, ami Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondása miatt alakult ki.

 

 hirdetes_810x300  

Miroslav Lajčák azután döntött a lemondása mellett, miután csütörtökön (november 29.) a parlament elfogadta azt a határozatot, amely az ENSZ migrációs paktumának elutasítását javasolta a kormánynak. Eszerint a határozat szerint a kormánynak olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek értelmében Szlovákia kihátrál a dokumentum elfogadási folyamatából, melyre az egyes kormányok és magas rangú tisztviselők marokkói találkozóján kerül sor december 10-én és 11-én. Az SNS és a Smer közös határozatát 90 képviselő támogatta.

 

A határozat nem mondja ki, hogy szlovák képviselő nem vehet részt Marrákeseben. Andrej Danko (SNS) házelnök azonban abban bízik, hogy Peter Pellegrini kormányfő betartja a szavát, és senkit nem küld a marrákesi konferenciára. Pellegrini ezt a pénteki sajtókonferencián is megerősítette.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!