Nyitókép: HNonline.sk

 

Az amerikai Microsoft az elmúlt nyolc évben először előzte be a másik vezető technológiai óriásvállalatot, az Apple-t. Míg az MS jelentős bővülést ért el felhőalapú technológiáinak köszönhetően, addig az Apple miatt aggódnak a befektetők – nem tudni, hogy képes-e még növelni a iPhone eszközök értékesítését.

 

Míg a Microsoft 0,6 százalékkal növelni tudta piaci kapitalizációját, és részvényeinek összértéke meghaladta a 851 milliárd dollárt, addig az Apple fél százalékos zuhanást könyvelhetett el, és 847 milliárd dolláros piaci értékével a másodi helyre szorult vissza. Mindezt a pénteki tőzsdei zárás alapján a Reuters hírügynökség közölte.

 

Az Apple 2010-ben utasította maga mögé a MS-t, amelynek forgalma folyamatosan csökkent, részesedése a személyi számítógépek eladásából csökkent, és okostelefonjaival sem tudott áttörést elérni az iPhonokkal szemben.

 hirdetes_810x300  

 

2014-től aztán – ekkor lett az MS vezetője Satya Nadella – változott a helyzet. A Microsoft az operációs rendszerekről a felhő alapú szolgáltatások felé tolta el a hangsúlyt, és a dobogós második helyre küzdötte fel magát – ott liheg az Amazon nyakában.

 

Bár az ilyen, részeredeményeken alapuló rangsor állítás a tőzsdei információk alapján, nem bír jelentőséggel, mégis nagy figyelmet kap. A technológiai cégek jövőjével kapcsolatban ugyanis nagy a bizonytalanság a tőzsdéken, elsősorban az amerikai-kínai kereskedelmi háború miatt. A kereskedelmi háborúban az Apple vesztené a legtöbbet az összes Szilikon-völgyi vállalat közül. Az iPhonok iránti kereslet az elmúlt években visszaesett.

 

HNonline.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!