„Nem kapok levegőt” – ezek voltak Dzsamál Hasogdzsi szaúdi oknyomozó újságíró utolsó szavai a török hatóságok által birtokolt hangfelvételek szerint. Hasogdzsit az isztanbuli szaúdi nagykövetségen gyilkolták meg, majd testét feldarabolták és eltüntették. Az úságírógyilkosság világméretű felháborodást váltott ki, amely kétségbe vonta a szaúdi uralkodóház hitelességét. Feltételezések szerint Mohamed Bin Szalmán koronaherceg, vagy hozzá közeli személyek rendelhették el a gyilkosságot.

 

A CNN hírtelevízió hozta nyilvánosságra a gyilkosságról készült hangfelvétel leiratát, ami tartalmazza a gyanúsítottak telefonbeszélgetéseit is, ezekből pedig kiderül, hogy a gyilkosság előre megtervezett volt. A szaúdi kormányzat a Hasogdzsi halálának elismerését követően azzal védekezett, hogy nem szándékos emberölés történt, csak a vita fajult tettlegességbe.

 

A CNN közzétette a hangfelvételen hallható, beszéd nélküli történések leírását is, például azt, ahogy Hasogdzsi az életéért küzd támadói ellen, majd ahogy testét egy fűrésszel feldarabolják. A leiratokat a török hatóságok készítették. Az ő verziójuk szerint a szálak a szaúdi uralkodóház felső köreihez vezetnek.

 

 hirdetes_810x300  

Szaúd-Arábia a vádakat tagadja, bár a legtöbb szakértő egyetért abban, hogy Rijád hajlandó volt beáldozni egy időre nemzetközi megítélését, hogy otthon példát statuáljon. Amerikában a CIA közvetlenül bin Szalmán koronaherceget sejti a történések mögött.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!