Idén az Ipoly két hídjának újjáépítése is megkezdődhet, január közepén pedig besztercebányai támogatással síbusz indul Salgótarjánból négy közép-szlovákiai sípályára. A közlekedés fejlesztése mindkét régió számára létkérdés – közölte a két szomszédos megyei önkormányzatnak, a besztercebányainak és a nógrádinak az elnöke közös sajtótájékoztatón csütörtökön, mielőtt együttműködési megállapodást írtak alá.

 

Ján Lunter, Besztercebánya Megye elnöke elmondta, hogy a szomszédos magyar megyével kötött megállapodás lényege a területrendezési tervek egyeztetése. Ennek köszönhetően fejlődhet az infrastruktúra, főleg a közlekedés területén. Az eredmények között említette, hogy a borsodi Ózdhoz tartozó Susa és a szlovákiai Jéne között már felújították az utat. Kiemelte az Arany János-programot és a szociális szövetkezetek lehetőségeit is, amelyekre – mondta – példaként tekintenek.

 

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, az előkészítő munka és a tervezés után már idén megkezdődik két híd újjáépítése: Drégelypalánk és Ipolyhídvég (Ipeľské Predmostie), valamint Őrhalom és Ipolyvarbó (Vrbovka) között. Ez a gazdaság további fejlesztésének is fontos része. A Hatvan, Pásztó, Bátonyterenye, Salgótarján és Fülek vonalán megvalósuló, határon átnyúló operatív program szintén a gazdasági lehetőségek megkeresését és kihasználását szolgálja majd – tette hozzá.

 

 hirdetes_810x300  


Skuczi Nándor az MTI-nek elmondta, hogy egy harmadik hidat is terveznek, az Hugyag és Szécsénykovácsi (Kováčovce) között vezetne át az Ipolyon. A magyar oldalon a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. már elkészítette a terveket, de a szlovák oldalon a pénzhiány egyelőre akadályozza az előrelépést.

 

A megyei elnökök egyetértettek abban, hogy a vasúti fejlesztés – amely Magyarországon és Szlovákiában is kormányzati hatáskörbe tartozik – fontos lenne a két régió összekapcsolása szempontjából, ezért mind Budapesten, mind Pozsonyban lobbiznak érte.

 

Az idegenforgalmi kapcsolatok bővítését szolgálja, hogy a besztercebányai megyei önkormányzat anyagi támogatásával január közepén síbusz indul Salgótarjánból négy nagy közép-szlovákiai sípályára. Még egyeztetnek az út áráról, amely oda-vissza várhatóan 7 euró körül lesz. Emellett más turisztikai és kulturális programokat is terveznek, a kastélyfelújításoktól a színházak közötti együttműködésig.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!