Justin Trudeau kanadai kormányfő hétfőn „komoly nyugtalanságának” adott hangot amiatt, hogy a kínai bíróság halálbüntetésre ítélt egy kanadai állampolgárt drogcsempészésért.

 

A kínai bíróság első fokon még 2014-ben 15 év börtönt rótt ki a 36 éves Lloyd Schellenberg , aki tagadja, hogy drogcsempész lenne, és azt vallotta, hogy turistaként érkezett Kínába. Egy felsűbb szintű tartományi bíróság azonban újra elővette az ügyét azzal, hogy az előző ítélet „túl kegyes” volt az elkövetőhöz.

 

Nyilvánvaló, hogy a mostani bírósági ítélet összefügg a Kína és Kanada közti egyre súlyosbodó vitával. Az USA nyomására Kanada tavaly decemberben őrizetbe vette a Huawei kínai okostelefongyártó pénzügyi főigazgatóját, és eljárást indítottak ellene az iráni szankciók megsértése miatt. A Meng Vancsou nyomkövetőt kapott a lábára, elvették papírjait és nem hagyhatja el Kanadát.

 

 hirdetes_810x300  

Kína először mérsékletesen válaszolt, aztán hétről hétre fokozta a diplomáciai és politikai nyomást. Először a magyar állampolgársággal is rendelkező Michael Kovrigot, egykori kanadai diplomatát tartóztatták le Kínában, majd Michale Spavor vállalati tanácsadó következett. Állítólag mindketten a kínai nemzetbiztonsági törvény ellen vétettek.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Huawei Kanada Kína

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!