Miroslav Lajčák (Smer) szlovák külügyminiszter ma EBSZ soros elnökségét betöltő Szlovákia nevében Kijevbe látogatott, ahol az ukrán konfliktus „politikai megoldását akadályozó tényezők feloldásáról”, a konfliktusban érintett „emberek szenvedésének” csökkentéséről tárgyalt – írta Pravda a SITA és a TASR hírügynökségekre hivatkozva.

 

Lajčák Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszterrel és Vologyimir Hrojszman kormányfővel is tárgyalt, ahogy a donbasi helyzet rendezésére létrehozott háromoldalú kapcsolati csoport képviselőivel is. A szlovák külügyminiszter kiemelte, hogy Szlovákia az EBSZ elnökeként „hasznos eredményeket akar elérni, hogy az ukrán konfliktus mihamarább véget érjen, és hogy az ország biztonságos és prosperáló lehessen”.

 

Lajčák szerdán meglátogatja a luhanszki tartomány frontvonalhoz közeli részét, és a sajtónak elmondta, hogy februárban Moszkvába utazik, így az ukrán helyzet megismerése különösen fontos számára.

 

 hirdetes_300x300  

Az Ukrinform ukrán hírügynökség szerint a szlovák külügyminiszter a Krím-félsziget, az Azovi-tenger és a donbaszi régió problémáiról tárgyalt ukrán partnereivel. A hírügynökség szerint Lajčák Ukrajnát „Európa biztonsági struktúrájának alapvető elemeként” jellemezte. Hrojszman ellenben azzal érvelt, hogy az ukrán válságot nem lehet különálló problémaként kezelni, mert az Azovi-tenger kapcsán immár egész Európa közvetlenül érintett.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!