Kanada hivatalosan kegyelmét kért a Kínában drogcsempészet miatt halálra ítélt állampolgárának – közölte Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter Québec tartományban helyi idő szerint kedden tett látogatásán.

A kanadai hatóságok a kínai nagykövetségéhez fordultak kegyelmi kérvénnyel. Freeland emlékeztetett arra, hogy Kanada régóta és következetesen ellenzi a halálbüntetést.

 

„Úgy gondoljuk, hogy ez embertelen és nem helyénvaló, és bárhol is mérlegelik a halálbüntetés kiszabását egy kanadai vonatkozásában, felemeljünk ellene a hangunkat, és mások esetében is ezt tesszük”

 

– mondta a külügyminiszter.

 

 hirdetes_400x285  

Kínában hétfőn ítélték halálára Robert Lloyd Schellenberg kanadai állampolgárt kábítószer-csempészet vádjával. A talieni népbíróság ítélete szerint Schellenberg „összeesküdött másokkal”, hogy 222 kilogramm metamfetamint csempésszen Kínából Ausztráliába 2014 végén.

 

A liaoningi legfelsőbb bíróság tavaly decemberben rendelt el perújrafelvételt, miután az ügyészség azzal érvelt, hogy az eredetileg kiszabott 15 éves börtönbüntetés túl enyhe volt.

 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök elítélte a halálos ítéletet, és azzal vádolta Kínát, hogy önkényesen hozta meg a döntést.

 

Feszültek a Kanada és Kína közötti kapcsolatok

 

A Kanada és Kína közötti kapcsolatok azóta feszültek, hogy Kanadában az amerikai hatóságok kérésére tavaly decemberben letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei kínai informatikai és mobil távközlési konszern globális pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát.

 

hirado.hu/MTI

Megosztás:
Címkék: Főoldal Kanada Kína

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!