185 éve, 1831. július 8-án a Georgia állambeli Columbusban megszületett dr. John Stith Pemberton amerikai gyógyszerész, a Coca-Cola megalkotója.

 

Az amerikai polgárháború kitörésekor Pemberton a konföderáció katonájaként harcolva, a columbusi híd védésekor súlyosan megsebesült a mellkasán és a karján. Fájdalmai enyhítésére morfiumot kapott, aminek idővel a rabjává vált.

 

A gyógyszerész–illatszerész végzettségű Pemberton a háború után Atlantában függőség elleni gyógymódokkal kezdett el foglalkozni. Több összetevőt kipróbált új „fájdalomcsillapító” szeréhez, végül számos kísérlet után jutott el az indiánok „szent” gyógyító növényéhez a coca-cserjéhez, amit az új – kezdetben alkoholos változatú – italához kevert.

 

 hirdetes_300x300  

A Coca-Cola elődjének megszületése

 

1884-ben kokalevelekből és illatos bordeaux-i borból készült el az amerikai patikus rézüstjében a Pemberton’s French Wine Coca névre hallgató ital, amelyről Pemberton úgy vélte, jó hatással van az emésztési panaszokra, enyhíti a fejfájást, emellett pedig gyógyírt jelent a neuraszténiára, a morfiumfüggőségre, sőt az impotenciára is.

 

78959731bc4653e24a24b5920760b397
Fotó: pinterest.com

 

 

 

 

Az 1885-ös atlantai alkoholtilalom idején Pemberton új, alkoholmentes, immáron szénsavas változattal próbálkozott, így született meg a ma Coca-Cola néven ismert népszerű, karamellszínű üdítőital, amely az atlantai Jacob’s gyógyszertárból indult el diadalútjára „gyógyhatású készítményként”, 5 centes áron.

 

A Coca-Cola eredeti receptje

 

Bár a Cola-Cola eredeti receptje a mai napig titkos, annyi azért bizonyos, hogy a patikus egy gallon (3,8 liter) kólasziruphoz öt uncia (140 gramm) kokalevelet kevert. A receptváltásig (1903-ig) körülbelül 9 milligramm kokain volt a Coca-Colában. 1904 után az ital gyártásához – az élénkítő kokainlevelek helyett – kokainkivonás utáni leveleket használtak.

 

Az új italból, amelynek első reklámja 1885. május 29-én jelent meg az Atlanta Journal hasábjain, az első évben napi átlagban 9 pohárnyi fogyott el.

 

Napjainkra másodpercenként több, mint 18 ezer palack talál gazdára. A Coca-Cola – amely a két fő összetevő: a kokacserje és a kóladió után kapta a nevét – kétségkívül meghódította a világot.

 

Pemberton a kezdetekkor még nem látott nagy lehetőséget a gyógykészítményként induló italban, ezért fokozatosan eladta üzleti részesedéseit. A vállalkozást végül egy másik patikus, Asa Griggs Candler vette át. Pemberton egy évvel később, 1888. augusztus 16-án hunyt el koldusszegényen, morfiumfüggőként.

 

A Coca-Cola történetének legjelesebb eseményei

 

A Coca-Cola nemcsak a legkedveltebb és legtöbbet értékesített üdítőital, hanem az egyik legismertebb márkanév is a világon.

 

1886Az első kóstoló: a Coca-Cola története 1886. május 8-án kezdődött, és a Jacobs’ Pharmacy nevű gyógyszertárban értékesítették először. Ebben az évben naponta kilenc italt vásároltak.

 

1899Mostantól palackban: a Coca-Cola palackozása 1899-ben kezdődött először, amikor is az ún. Hutchinson-stílusú üvegekbe kezdték tölteni az üdítőitalt.

 

f9b1fadbd519edd9a5dd43d0d60308f4
Fotó: pinterest.com

 

1900 Hírességek a reklámban: Hilda Clark varieté művésznő volt az első olyan híresség, aki feltűnt a Coca-Cola különböző reklámeszközein (tálcákon, plakátokon, könyvjelzőkön stb.).

 

1915 A kontúrpalack: Alexander Samuelson tervezte meg a legendás kontúrpalack prototípusát.

 

1921Egész évben üdít: a “Thirst Knows No Season” (A szomjúság nem ismeri az évszakokat) – az új szlogen segítségével a Coca-Cola nyári frissítőből egész évben fogyasztható üdítővé vált.

 

1929A hullámos üveg: bemutatkozott a harang alakú, hullámos palack.

 

1931Télapó is issza: Haddon Sundblom alkotta meg az első illusztrációt, amin a Télapó is Coca-Cola-t iszik.

 

1942Röviden Coke: Sprite Boy karakterét először arra használták, hogy elmondják, a Coca-Cola és a Coke ugyanazt a remek italt jelenti.

 

1947Fémkorong: bevezették a 30–120 centiméter átmérőjű, piros fémkorongokat, amelyek az árusítóhelyek fölött cégérként a Coca-Cola lelőhelyeket jelezték.

 

1950Címlapfotó: a Coca-Cola volt az első olyan termék, amely a Time magazin címlapjára került.

 

1960Elérhető dobozban is: bemutattuk a 0,33 literes, dobozos Coca-Cola üdítőt.

be941c149c812b182812197793d494b3
Fotó: pinterest.com

1963 Dalban mondjuk el: a “Things Go Better with Coke” (A dolgok jobban mennek egy Coke-kal) – új szlogen, új reklámkampány. A rádióban olyan énekesek adták ehhez a projekthez a hangjukat, mint a The Supremes, Ray Charles, Aretha Franklin vagy Roy Orbison.

 

1969 Piros és fehér: megmutatták a világnak az új színeiket és logóikat, amelyek ezután pirosban és fehérben pompáznak.

 

1971A világnak egy Cola kell: minden idők egyik legnépszerűbb reklámja az “I’d Like to Buy the World a Coke” (Szeretnék venni a világnak egy Colát) – rádióreklámként indult, majd a televízióban folytatta karrierjét.

 

1985Új vagy régi: 99 év után megváltoztatták a titkos receptet, de ezt olyan elutasítás fogadta, hogy 79 nap múlva újra a klasszikus Coca-Cola íz került a palackokba és dobozokba.

 

1993 – „Támadnak” a jegesmedvék: a „Sarki fény” című reklámfilmben mutatkoztak be jegesmedvéink.

 

Manapság a  híres colagyártó cég a világ vezető üdítőital gyártójává nőtte ki magát, és arra törekszik, hogy újabb és újabb különleges ízekkel hódítsa meg a fogyasztóit. Ma már a Cola cukormentes (light, max, diet) változatban és többféle ízben is kapható, de a legkedveltebb még mindig az eredeti, hagyományos, ízesítés nélküli változat.

 

Források: weborsvospro.hu, coke.hu

Nyitókép: pinterest.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!