Gordon Ramsay immár 28 éve főz professzionálisan. Tudását a világ legkiválóbb séfjeitől szerezte és azóta ő maga is kinevelt egy újabb generációnyi világhírű szakácsot. Születésnapja alkalmából bemutatjuk a beszólásairól híres sztárszakács életútját.

 

Gordon Ramsay – A nyers zseni

 

Gordon Ramsay 1966 november 8-án született Skóciában, majd családjával 5 éves korában Stratfordba költöztek, innentől kezdve Angliában nevelkedett. Mivel apja alkalmi munkákat vállalt, rengeteget költöztek, így ezt az időszakot később a „reménytelenül kóborló” jelzővel illette önmagára nézve.

 

 hirdetes_810x300  

A család hétköznapjai nem teltek felhőtlenül, mivel apja erőszakos természetű volt és az italt sem vetette meg. Önéletrajzi könyvében, a Nem piskótában a sanyarú gyermekévekről is őszintén ír. Nem csoda hát, hogy Gordon 16 éves korában úgy döntött, elköltözik Banburybe és a futballra koncentrál. Tehetségére hamar felfigyeltek és csatlakozott a Warwickshire csapatához.

 

Az ígéretes focistakarriert azonban egy vártalan sérülés szakította meg. Gordon azonban kesergés helyett rögtön azt kereste, merre mehet tovább az életben. Jelentkezett egy helyi egyetemre és szállodaigazgatónak kezdett el tanulni.

 

rpcw5qgz
Fotó: Twitter

 

Ezt követően a Wroxton House Hotelben helyezkedett el mint kukta, a Wickham Armsban viszont már 60 főre főzött. Itteni pályafutása azonban nem tartott sokáig, mivel kiderült, hogy összeszűrte a levet a tulajdonos feleségével. Ezután Londonban próbált szerencsét, Marco Pierre White-hoz szegődött tanoncként a Harvey’s-nál, majd három évig Franciaországban leste el a szakma fortélyait Jöel Robuchon és Guy Savoy mesterszakácsoktól.

 

A képzés mind mentálisan mind fizikailag nagyon kimerítette, ezért lazításképpen egy évig a Bermudákon szakácskodott egy jachton. Miután visszatért Londonba, 1993-ban elfogadta az Aubergine étterem főszakácsi posztját.

 

Csípős nyelvű túlélő

 

Az egykor profi sportolónak készülő Gordon Ramsay éttermeit összesen 16 Michelin-csillaggal – a szakácsművészet legnagyobb elismerésével – jutalmazták vendéglátós pályafutása során. Ehhez óriási ambíciója mellett okos karrierépítése is hozzájárult.
Az üzletemberként is zseniális Ramsay azonban nem elégedett meg a konyhafőnöki titulussal, saját éttermeket nyitott, és sikert sikerre halmozott. Ám Skócia egyik legismertebb fia igazán nagyot nem séfként, hanem pedagógusként alkotott!

 

image02
Fotó: gordonramsayeveryday.com

 

Tévés műsoraival, könyveivel szakácsoknak, csőd szélén tántorgó étterem-tulajdonosoknak, háziasszonyok és emberek millióinak tanította meg: a finom fogások titka a minőségi alapanyagokban rejlik, és az ételt nem lehet elrontani, ha tökéletes mesterségbeli tudással és fegyelemmel készítik el.

 

1996-ban feleségül vette Cayetana Elizabeth Hutchesont, akit csak Tananak becéz, a frigyből pedig négy gyermekük született Megan Jane, Holly Anna és Jack Scott, akik ikrek és Elizabeth Matilda.

 

Forrás: femina.hu

Nyitókép: Mirror

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!