A karácsony és a fűszeres-illatos mézeskalács szinte elválaszthatatlanok egymástól, szinte már a gondolatától ünnepi hangulatunk támad, ezért nem is várunk tovább, megkezdjük az idei hangolódást.

 

Tegyünk különbséget a mézeskalácsok között!

 

A mézeskalácssütés az egyik legjobb adventi program. Együtt a család, sül a mézeskalács, szól a karácsonyi zene, már égők díszítik az ablakokat, az adventi koszorú ott az asztalon, és isteni fűszeres illat lengi be a lakást. Vannak, akik aztán karácsonyig elteszik a megsütött mézeskalácsot, és a karácsonyfa-állítással egy időben teszik ki az ünnepi asztalra a finom süteményt, mások díszítésre is használják a mézeskalácsot.

 

  hirdetes_300x300   
mezeskalacs-templom
Fotó: hu.itshungarian.com

 

Érdemes különbséget tenni az evésre szánt mézeskalács és a dísznek szánt mézeskalács között. Előbbi esetben azonnal fogyasztható, puha mézeskalácsot érdemes sütni, mézeskalács házikót, díszt viszont inkább a keményebb tésztákból készítsünk, mert ezek nem annyira sérülékenyek, és a dísz is jobban megmarad rajtuk.

 

A puhább tésztában több a vaj, viszont kevesebb a méz és a cukor, fogyasztásra érdemes ezt választani. Ha mégsem lesz puha, akkor sincs nagy baj, tegyük fémdobozba a kicsit kemény mézeskalácsokat, rakjunk mellé egy félbevágott almát, és meg fog puhulni a tészta.

 

Csak pár percig süssük a mézeskalácsokat! 

 

A kiszúrókat érdemes lisztbe mártani szaggatás előtt, hogy ne ragadjon rá a tészta, majd a már kiszúrt formákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk helyet a tésztadarabok között, hogy sütés közben se érjenek majd össze. Nagyon fontos, hogy ne süssük túl a mézeskalácsot! Előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, és 180 fokon kb. 8-10 percig süssük, tovább ne, mert kiszárad a tészta!

 

karacsonyi_keszulodes
Fotó: pecsimami.hu

Fényes lesz a mézeskalács teteje, ha sütés előtt és utána egy-két perccel tojásfehérjével kenjük le, de bevonhatjuk a mézeskalácsot olvasztott étcsokoládéval is. A keményebb, díszítésre szánt tésztákat írókával tudjuk díszíteni, ami egy tojásfehérjéből és porcukorból álló krém, keményítő, egy pici só és citromlé, esetleg ecet kerülhet bele. Érdemes bevált receptet használni, mert fontos, hogy a díszítés fényes és stabil legyen.

 

Díszíteni csak teljesen kihűlt mézeskalácsot lehet, ezért érdemes előtte akár egy éjszakán át pihentetni a kész süteményt. Az írókához használhatunk kisebb habzsákot, dekoráló tollat vagy egy nejlonzacskót, aminek egyik sarkán pici lyukat vágunk. Míg meg nem dermed a máz, szórhatunk rá díszítőcukrokat, tű hegyével mintákat rajzolhatunk bele.

 

Forrás: sutnijo.hu

Nyitókép: pixabay.com

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.