Jó zsírok, csírák, bab és lencse az új esztendő legfontosabb újdonságai, de persze azért a gluténszegény alapanyagok trendje is folytatódik.

 

Az új év új trendeket is hoz magával a gasztronómiában, de nem kell megijedni, nem várható semmi extrém, nem térnek vissza a molekuláris őrültségek. Ha ennivalóról van szó, akkor 2017-ben elsősorban az egészségre fókuszál a piac, de az ízek is fontosak. Különösen fontosnak tartjuk, hogy annyi év ostoba és felesleges harca után a zsírok végre visszakapják a becsületüket.Tejszínnel és gyümölcslével folyó kánaán vár tehát ránk idén és még az Alzheimert is megúszhatjuk, ha elég babot eszünk.

 

Az új quinoa

 

 hirdetes_810x300  

Sok magyar fogyasztó valószínűleg még a „régi” quinoát sem ismeri, pedig remek alapanyagról van szó, ami nem csak egészséges, de finom is. Az új szupermagot sorghumnak hívják, természetesen gluténmentes és csodálatos forrása a rostnak, illetve a fehérjének. Magnéziumot és vasat, B-vitaminokat is tartalmaz, szóval tényleg rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik.

 

quinoa
Fotó: colorexa.com

 

Amerikában már chips, liszt és gabonapehely formában is kapható,illetve ki is lehet pattogtatni, mint a kukoricát. Sőt, még pálinkát is készítenek belőle, ami „nyilván egyáltalán nem árt”. Európába még nem tört be a sorghum, de idén várható, hogy minden bioboltos ezzel hirdeti majd magát.

 

Csírák

 

Az idősebbek még biztosan emlékeznek a csírák első forradalmára, amikor nedves vattán, később erre a célra készült kis edényekben boldog-boldogtalan magokat csíráztatott otthon.

 

112330_csira02
Fotó: szabadonebredok.info

 

A korábbi gabonacentrikussággal szemben azonban most az olajos magvak és a babok hajtásai is népszerűvé válhatnak. Előnyük megint csak a rost és a fehérje, de bizonyos források szerint segíthetnek deaktiválni bizonyos savakat, így könnyebben felszívódnak az ásványi anyagok. A zabcsíra például négyszeres mennyiségben tartalmaz folsavat a maghoz képest.

 

Növényi fehérjék

 

Már a listánk első két résztvevőjénél is elhangzott a fehérje varázsszó, de a növényi fehérjék minden eddiginél fontosabb szerepet kapnak. Az itthon a hüvelyesek néven ismert táplálékcsoport azért is lett minden eddiginél népszerűbb, mivel több kutatás is úgy látja, hogy fogyasztásuk csökkenti az Alzheimer kockázatát. Márpedig, ha valamitől érdemes félni, hát az elbutulástól biztosan, kevés rémisztőbb betegség létezik ennél. A bab, lencse és borsófélék ráadásul még finomak is és sokkal, de sokkal többféle módon elkészíthetőek, mint ahogy azt a magyar konyha megszokta.

 

Jó zsírok

 

Eddig is tudtuk, hogy nem minden zsírral van baj, 2016-ban viszont fény derült arra a szinte már csalásnak nevezhető lobbitevékenységre, amivel a cukoripar évtizedekkel ezelőtt elhitette a világgal, hogy zsírtalanul kell ennünk.

 

20130118-ez-zsir-a-zsir-amire
Fotó: life.hu

 

Lassacskán az összes nemzeti dietetikus szervezet rehabilitálja a jó zsírokat és végre visszaadják az olajos magvak, az avokádó és a lazac becsületét. Azt szeretnénk még megérni, hogy a tejtermékek területén is teljesen megszűnjön a zsírszegény őrület és az új nemzedékek megismerhessék a valódi ízeket.

 

Drónok és robotok

 

Nem vagyunk benne biztosak, hogy a drónnal történő pizza házhoz szállítás vagy a robotos ebédfutár valóban még az idén meghódítja a világot, de a gazdagabb országokban nagyon komolyan veszik ezeket a lehetőségeket. És bizony azt sem gondoltuk volna, hogy a drónok ilyen rövid idő alatt ekkora népszerűségre tesznek szert, úgyhogy nem lehet kizárni, hogy egyszer csak az ablakon keresztül érkezik majd a pepperonis pizza. Csak ne felejtsük el időben kinyitni.

 

3987-preselt-levek-smoothiek-viszlat-072231
Fotó: manna.hu

 

Magas nyomáson

 

A nagy nyomáson préselt levek népszerűsége folyamatosan növekszik, minden nap több helyen látjuk őket megjelenni. Mi is próbáltuk őket és bár elképesztően finomak, ezeket a leveket elsősorban a belső értékeik miatt érdemes inni, nem szomjúság oltására, ahhoz elég drágák. Lehet már kapni kifejezetten emésztéshez és immunrendszer javításhoz való keverékeket, láthatóan számos probléma megoldásában segíthetnek. És hát csodálatos az ízük is, na.

 

Forrás: origo.hu

Nyitókép: naturpiac.hu

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!