Időnként olyan erősen tör ránk az éhség, hogy muszáj valamit bekapni. Most olyan ételeket gyűjtöttünk össze, amelyek hosszú időre megszabadítanak a kínzó vágytól.

 

Tojás

 

A Baton Rouge-i Pennington biomedicina kutatóközpont nemrégiben készült tanulmánya megállapította, hogy a túlsúlyos emberek, akik tojást reggeliznek, lassabban éheznek meg később. A kutatásban résztvevőknél az étvágystimuláló hormon (ghrelin) alacsonyabb szintjét mérték. Ez az a vegyület, amely azt az üzenetet közvetíti az agynak, hogy enni kell. „A tojás tökéletes kombinációja a fehérjének és a zsírnak, így a test számára sokkal kielégítőbb, mint a többi reggeli étel” – mondta Julie Kaye dietetikus.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: egeszsegmagazin.com

 

Avokádó

 

Az avokádó nemcsak finom, de tele van rosttal és egyszeresen telítetlen (szívbarát) zsírral is. A magas rosttartalmú és zsírban dús ételek emésztése tovább tart, így később jelentkezik az éhségérzet, ami csökkentheti a kalóriabevitelt. A kutatások azt is bizonyították, hogy az avokádóban található olajsav azt az érzetet kelti az agyban, hogy a gyomor megtelt.

 

Fotó: debmedia.hu

 

Hüvelyesek

 

Egy adag bab, lencse, csicseriborsó vagy akár a földimogyoró is csökkentheti az éhségérzetet, mert sovány fehérjék egész sora, továbbá összetett szénhidrátok és szívbarát zsírok vannak bennük. Julie McGinnis dietetikus szerint kutatások kimutatták, hogy ez a tápanyagtrió stabilan tartja a vércukorszintet, ami az egyik eszköze a telítettségérzés fenntartásának.

 

Fotó: shop.builder.hu

 

Cayenne bors

 

Ez a fűszer bevált étvágycsökkentő. Kutatók az indianai Purdue Egyetemen kiderítették, hogy azok az emberek, akik hozzáadtak az ételükhöz fél teáskanál pirospaprikát, 60 kalóriával kevesebbet vettek magukhoz a következő étkezéskor. Ha pedig fél teáskanál cayenne borsot szórunk az ételekre, az 10 extra kalória elégetését váltja ki a testünkből.

 

Fotó: stylecraze.com

Víz

 

Több oka lehet annak, hogy megigyunk egy pohár vizet, hiszen fontos a szerveknek, ízületeknek, a szöveteknek, segíti az emésztőrendszer működését, de segít az éhséget is megfékezni – állítja Elizabeth DeRobertis dietetikus. Tény, hogy egy tanulmány kimutatta, azok, akik megittak két pohár vizet étkezés előtt, 75-90 kalóriával kevesebbet fogyasztottak, mint akik nem ittak vizet egyáltalán.

 

Fotó: tisztaforras.co

Görög joghurt

 

A kalciumban gazdag és alacsony cukortartalmú görög joghurt tulajdonképpen egy fehérjecsomag. A kereskedelemben beszerezhető tipikus adag 15-20 gramm tiszta fehérjét tartalmaz, ami körülbelül ugyanannyi, mint amennyi egy szelet sovány húsban van. Az élelmiszerekben lévő fehérje az egyik fő okozója az étkezés utáni elégedettség érzésének. Ugyanakkor a fehérjében gazdag ételek is tartalmaznak néhány zsírfélét, amelyek a telítettség érzését hosszabb ideig tartják fenn.

 

Fotó: bakoma.hu

 

Forrás: hazipatika.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!