A rovar 2018-tól engedélyezett étellé vált az egész Európai Unióban. A tagállamok eddig változóan kezelik ezt az újdonságot: vannak, akik elfogadják, vannak, akik nem.

 

Annak ellenére, hogy a szomszédos Csehország sem támogatja a rovarfogyasztást, mégis két cseh férfi, Radek Hušek és Daniel Vach számít a rovarból készült ételek úttörőjének, sőt, Thaiföldön a világ legnagyobb tücsökfarmjának megnyitására készülnek.

 

Remélik, hogy megnő a kereslet a rovarból készült ételek iránt

 

 hirdetes_300x300  

2018 januárjától a szöcskék és a rovarbirodalom egyéb tagjai a harmadik ország tradicionális élelmiszereként engedélyezett étellé váltak az EU-ban. Jelenleg csupán az engedélyezési folyamatokra várnak, ami pár hónapot vehet igénybe.

 

Hušek és Vach már felkészültek. Pár évvel ezelőtt rukkoltak elő azzal az ötlettel, hogy tücsöklisztből készült protein- és energiaszeletek gyártásába kezdenek. S láss csodát, a bizniszüket szépen fel is virágoztatták. Körülbelül egy hónap múlva kezdi meg a működését a thaiföldi tücsökfarmjuk, ahonnét havonta 3,5 tonna darált tücsköt fognak Európába szállítani.

 

 

„Mivel a konkurencia nagyon minimális, ezért a világ legnagyobb tücsökfarmját mi fogjuk megnyitni“ – mondta Hušek, majd hozzátette, hogy a farmon évente 800 millió tücsök „kitermelését“ tervezik.

 

A törvénymódosítás után arra számítanak, hogy egyre több vállalat fog érdeklődni a rovar ételkénti fogyasztása iránt, s ezzel a tücsök, illetve a belőle származó liszt iránt is megnő a kereslet. A cseh vállalkozók nemcsak a saját protein- és energiaszeletjeik gyártásához szeretnék felhasználni a tücsöklisztet, de más vállalatok számára is szívesen kínálnák eladásra.

 

A tücsök egy mesebeli szereplő, akitől az emberek nem félnek

 

A célunk az, hogy a tücsökliszt olcsóbb legyen a csirkehúsnál. Az alcsonyabb ár több vállalatot vonz“ – vélekedik Hušek.

 

Annak ellenére, hogy a tücsökfarmok számára Thaiföld sokkal jobb éghajlati feltételeket biztosít, mint Csehország, az ifjú vállalkozók szerint a tenyésztésben még van hová fejlődniük. A farmon egyelőre mindent kétkezi munkával csinálnak, beleértve a tücskök etetését is. Idővel azonban mindent lehet gépiesíteni.

 

Tücsökropi. Fotó: Gabriel Kuchta, SME

 

Hušek és Vach 2015-ben kezdett el foglalkozni a rovarbiznisz gondolatával, amiben nagyon sok pozitívumot találtak: a rovar tápláló, ökologikus, a tücskök tenyésztése kevés vizet és termőföldet vesz igénybe, és sokkal kevesebb üvegházhatású gázt termel, mint a tehéntenyésztés.

 

Mindent alaposan kigondoltak. „Nem skorpiós csokoládéban gondolkodtunk, mivel nem az volt a célunk, hogy megijesszük az embereket. Valami olyasmit szerettünk volna kitatlálni, ami ráveszi az embereket a rovarfogyasztásra“ – állíja Hušek. Ennek érdekében a proteinszeletjeik csomagolásán nem szerepel egyetlen tücsköt ábrázoló fotó sem, bár a nevét a biztonság kedvéért feltüntetik.

 

A cseh vállalkozók Sens Food elnevezésű cége jelenleg több mint tízezer proteinszeletet ad el havonta, ám Hušek szerint a számok hónapról hónapra növekedést mutatnak. A bevételeik pedig sorra elérik a több millió koronát.

 

S miért éppen a tücsök? Mert a tücsök egy mesebeli szereplő, akitől az emberek nem félnek.

 

Forrás: iDNES.cz/Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: Michal Šula/MAFRA 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!