Minden bizonnyal átlépi az egymillió darabos határt a szlovák autógyártás idén. A nagyszombati PSA (Peugeot) és a zsolnai Kia idén felülmúlja a tavalyi gyártását, már csak a Volkswagen kérdéses, amelynek viszont az első félévben visszaesett a termelése.

 

A három gyár együttes termelése már többször ostromolta az egymilliós határt, de végül mindig kicsivel alatta maradta.

 

A Volkswagen lesz a döntő

 

  hirdetes_300x300   

Az Autógyártók Szövetségének főtitkára, Ján Pribula szerint az előzetes eredmények alapján erősen feltételezhető, hogy idén sikerül. Egyelőre csak a Peugeot hozta nyilvánosságra az egész évre vonatkozó becslését, az ő 302 ezres becslésük viszont 50 ezerrel több a tavalyinál. A többi gyár még nem akarta elárulni az év végi számait. A zsolnai Kia az első félévben 169 ezer autót gyártott, és ezzel ugyanazon a szinten tartotta a termelését az előző időszakhoz képest. Ha nem volt semmilyen gyártási fennakadása, akkor az év végi mennyiség 320 ezer körül lehet.

 

A pozsonyi Volkswagen teljesítménye a kérdőjel. A dévényújfalui gyártósorokról nem egész 223 ezer darab futott le 2015 első felében, ami éves összevetésben 20 ezres csökkenés. A pozsonyi üzem szóvivője szerint a különbség az Audi Q7 új generációjának megjelenésével függ össze, de az év többi részében a termelés a megszokott mértékű volt. Tavaly 395 ezer autó készült a gyárban.

 

A szlovákiai autógyártás alakulása az ezredforduló óta (grafikon: aktuality.sk)
A szlovákiai autógyártás alakulása az ezredforduló óta (grafikon: aktuality.sk)

 

Világelső

 

Sokat jelentene Szlovákia számára, ha sikerülne megugrani az egymilliós határt. Pribula szerint ezzel megerősítené az ország a vezető helyét a világban lakosságszámhoz viszonyított legyártott autók számát tekintve, több mint 190 autó esne minden ezer lakosra. Emellett úgy véli, az autóipar presztízsét is emelné, erősítené a gyárak és beszállítóik tárgyalási pozícióját a kormánnyal szemben.

 

A millió tartható

 

A szlovákiai autógyárak a következő években is tarthatják az egymilliós szintet – a Jaguar nélkül –, amennyiben nem csökken a piaci kereslet. Ilyenre azonban 2009 óta nem volt példa, és a gyártási mennyiségük azóta állandó vagy növekvő. Szlovákia már most is világelső az ezer főre eső autógyártás terén, és utána következik Csehország. Abszolút számokban az ország a 19. autógyártó a világon.

 

(aktuality.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!