A szlovák-magyar határ közelében élő magyar állampolgárok egyre gyakrabban vállalnak munkát Szlovákiában. Az ok egyszerű: a magasabb bérek. Míg Magyarországon az átlagbér 265 ezer forint (750 euró) körül mozog, addig Szlovákiában a 900 euróhoz közelít. Megnövekedett érdeklődést elsősorban az autógyártásban és az elektrotechnikai iparban tapasztalni.

 

Megváltoztak a körülmények

 

A szlovák közmédia riportja szerint magyarországi ügynökségek szórólapokon hirdetik a nagyszombati autógyár betölthető, szabad pozícióit. Átlagosan 850 eurós fizetést kínálnak. A workania.hu magyar állásközvetítő portál képviselője, Ficza János szerint megváltoztak a körülmények: míg pár éve jóval többen jártak át dolgozni Szlovákiából a határ túloldalára, ezúttal magyarországi állampolgárok jönnek hozzánk, ahol azonos pozícióban akár 200 euróval többet is kereshetnek mint odahaza.

 hirdetes_810x300  

 

A Peugeot szóvivője szerint egyelőre nem lehet tömeges toborzásról beszélni, de tény, hogy az utóbbi időben megnövekedett az érdeklődés Magyarországon a szlovákiai munkavállalás iránt. Elsősorban Komárom-Esztergom megye és  Győr-Moson-Sopron megye polgárai számára vonzó ez a lehetőség. A PSA szlovákiai gyárában jelenleg 40 magyarországi munkás dolgozik.

 

Nincs nyelvi akadály

 

Számukra a nyelvi akadály sem jelent problémát, mivel elég, ha egy alkalmazott van a csapatban, aki beszél magyarul. Ficza János szerint a Jaguar érkezésével Nyitrára tovább növekedhet a magyar alkalmazottak érdeklődése a szlovák munkaerőpiac iránt. Annál is inkább, mert egyre inkább hiányzik az autóiparban a minőségi, képzett munkaerő.

 

Az autógyárak azonban egyelőre a szlovákiai állampolgárokat részesítik előnyben, mert könnyebben beépíthetőek és a riport szerint megbízhatóbbak.

 

(RTVS)

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!