Százezrek hagyják el az országot, többnyire a jobb élet reményében. Jobb munkát, keresetet, biztosabb jövőt keresnek az otthonuktól távol, sokuk számára a családjuk anyagi biztonságának megteremtése a fő motiváció. Van, aki egyedülállóként vándorol ki, van, aki párjával, van aki otthon hagyja a családját és hazaküldi keresetének egy részét. Ők gazdasági migránsok, akik többségében az OECD gazdagabb országait célozzák meg, és nem Afrikából vagy Közel Keletről érkeztek, hanem Szlovákiából vándoroltak ki. Számuk nagyjából 300 ezer fő.

 

300 ezer fő. Pontosan ennyi szakképzett munkás hiányzik Szlovákiában az autóiparban és a hozzá kapcsolódó iparágakból összesen. A statisztikai adatok szerint a megélhetés miatt külföldre utazók zöme művelt, magasabb iskolai végzettséggel rendelkezik és nyelveket tud.

 

„Az, hogy az emberek külföldre költöznek, annak a jele, hogy az országban valami nincs rendben”, mondta Michal Páleník, a Foglalkoztatottsági Intézet munkatársa.

 

 hirdetes_810x300  

A statisztika szerint a szlovák állampolgárok 10,4 százaléka él külföldön, ez a kilencedik legnagyobb arány az OECD országai közül. Összehasonlításul, kicsivel vagyunk elmaradva Mexikótól, közvetlenül utánunk pedig Lengyelország következik, Magyarország a 19., Csehország a 25.

 

 

HNonline

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!