Míg Szlovákiában a kormányalakításé főszerep, és előrehozott választásokat prognosztizálnak, addig Magyarországon Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter fontos bejelentést tett az uniós forrásokkal kapcsolatban a Portfolio Uniós Források 2016 nevű konferenciáján.

 

Lázár szerint a könnyű pénzfelhasználás ideje lejárt, okosan, hatékonyan kell a 2014-es-2020-as forrásokat felhasználni, mert a 2020 utáni időszak nagyon bizonytalan.

 

Ez a kijelentés Szlovákiát annyiban érinti, hogy 2020-ban nálunk is lezárul az uniós források merítése, vagyis nettó befizetőkké válunk a közös kasszába. Addig csaknem 15 milliárd eurónyi EU-s forrás áll Szlovákia rendelkezésére a kohéziós alapokból.

 

 hirdetes_810x300  

A 2007-2013-as programozási időszakba Robert Fico kormánya nem volt képes a lehetőséget maximálisan kihasználni, körülbelül 1 milliárd eurónyi EU-s forrást nem tudott lehívni Szlovákia. Maga az EU-s források felhasználásánál is a hatékonyságot és célirányosságot kifogásolták mind politikai mind gazdasági körök képviselői.

 

Portfolio.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!