Az Európai Unió pénzügyi szabályai szerint a tagállamok költségvetési hiánya nem érheti el a bruttó haza termék (GDP) 3 százalékát. A probléma ott kezdődik, hogy a Bloomberg mérvadó gazdasági hírportál szerint 5 tagállam túllépi az előírt határt, három pedig eléri azt.

 

Az előírásnak nagyobb hiánnyal fognak rendelkezni valószínűleg már az idén olyan nuygati fejlett gazdaságok is, mint a stagnáló gazdasággal rendelkező Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország, de déli tagállamok is, mint Görögország (ami egyébként nem meglepő) és Horvátország. Finnország, Románia és Lengyelország nagy valószínűséggel az év folyamán elérik a 3 százalékos küszöböt.

 

Hasonló fiskális szabály, hogy a tagállamok államadóssága nem érheti el a GDP 60 százalékát. Aki ezt a szabályt megszegi, azt az EU megbüntetheti – igaz, erre még a történelem folyamán nem volt példa.

 

 hirdetes_810x300  

Érdekes azonban, hogy 1998-óta (ekkor írták alá a tagállamok a Stabilitás és Növekedési Paktumot), a 28 tagállamból 25 megszegte legalább egyszer az szabályokat, csak három ország tudta ez idő alatt betartani az előírt határokat: Luxemburg, Észtország és Svédország.

 

A legtöbben a 2008-as gazdasági válságot követően szegték meg az egyezményt. Míg 2008-ban csak két ország (Magyarország és Görögország) lépte át a kereteket, addig 2009-ben már további 20 ország követte példájukat. A gazdaságélénkítő programokra minden orzág tömérdek pénzt költöt el, ez vezetett a túlköltekezéshez.

 

Görögország, amely eddig 340 milliárd eurónyi pénzügyi csomagot kapott az EU-tól és az IMF-től, már 21 éve folyamatosan megszegi a 3 és 60 százalékos határt.

 

Szlovákia egyelőre belefér a keretbe, GDP-arányos  2,1 százalékos hiánnyal és 53 százalék körüli államadóssággal – ez utóbbi azonban nincs annyira messze a felső határtól. Mindenestre a jövő évi előrejelzések szerint Szlovákia államadóssága és költségvetési hiánya csökkenni fog. Na de, kitudja, mit hoz az új kabinet.

 

Teraz.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!