Az euróövezetben makacsul magas munkanélküliségi ráta elfedi az egyébként egyre dinamikusabbá váló munkaerőpiacot. A munkanélküliség aránya tartósan 10 százalék felett stagnál, és a trend nem nagyon akar változni a közeljövőben sem – legalábbis a szakértők szerint.

 

A tagállamok egyéni gazdaságélénkítő intézkedései azonban részben sikeresen adtak lökést a munkaerő mobilitásának. De ki kell hangsúlyozni: a munkaerő mobilitása Európának jó, az unió elmaradottabb országai esetében azonban agyelszívásként jelenik meg.

 

Külföldi példa a szlovákiai viszonyokra (is)

 

 hirdetes_300x300  

A Bloomberg.com Maria Cunha példáján keresztül mutatta be a munka-migráció hatásait, amely sok szlovákiai diák vagy friss diplomás számára ismerős szituáció lehet. A 22 éves portugál lány építészmérnöki iskolát végez, az iskola befejeztével pedig életében először külföldre megy dolgozni – de nem saját szakmájában.

 

A lány úgy gondolja, hat hónapos szakaszokban külföldön pincérnőként kezdené pályáját egy ciprusi szállodában, ami mellett szeretne megtanulni angolul. „Saját szakmámban nagyon nehéz munkát találni Portugáliában” – mondta a pályakezdő fiatal.

 

Unión belül is nagyok az eltérések a munkanélküliség mértékében

 

Míg az európai munkanélküliség már 2009-óta kétszámjegyű, addig Németországban, az euróövezet legnagyobb gazdaságában rekordalacsony a munkanélküliségi ráta, 6,2 százalék. Ezzel szemben Portugáliában 12,2 százalék, Spanyolországban pedig 20,5 százalék.

 

A fiatalok körében a munkanélküliség Európa-szerte iszonyatos méreteket ölt, több mint 30 százalékos aránnyal. Mario Draghi, az Európai Központi Bank igazgatója ezt az állapotot „tragédiának” minősítette.

 

A Deutsche Bank AG elemzői szerint az agyelszívás, vagy szebben kifejezve a munkaerő mobilitás elsődleges célpontja Németország, ahol a lakosság is egyre kevésbé fogadja el, hogy a kelet-európai országokból érkezőkkel (tehát velünk is) versenyeznie kell a munkáért.

 

 

 

Bloomberg.com, Körkép.sk

Nyitókép: Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!