Az elmúlt évek legnagyobb pénzügyi botrányát fedte fel a német Süddeutsche Zeitung napilap. Egy éve történt, hogy egy névtelen forrás kereste fel a szerkesztőséget, és az úgynevezett Panama-iratok (Panama Papers) tartalmát kínálta fel a számukra. A német napilap elmondta, a forrás  az iratokért nem kért pénzt, sem egyéb  ellenszolgáltatás.

 

„Van néhány feltételem. Az életem veszélyben van. Kódolt formában fogunk értekezni az interneten keresztül. Soha nem találkozunk személyesen. Amit ebből nyilvánosságra hoznak, az önökön múlik” – írta a forrás a Süddeutsche Zeitung képviselőinek, majd elküldte nekik a több mint 11 millió dokumentumot, a történelem legnagyobb mennyiségű titkos dokumentum-küldeményeként.

 

A német újságírók megkérdezték a névtelen forrást arról is, miért döntött az iratok nyilvánosságra hozatala mellett, ha ezáltal veszélyben kerül az élete: „Azt akarom, hogy ezek a dolgok nyilvánosságra kerüljenek’ – írta.

 

  hirdetes_300x300   

A német napilap ezek után a brit The Guardian, és az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával szövetkezett, majd 76 ország több mint 370 újságírója dolgozott az eseten. Az illegális ügyletek leleplezésében többek között a francia Le Monde napilap, a brit BBC, és az argentin La Nación napilap is segédkezett.

 

A legnagyobb csapás lehet az adóparadicsomokra

 

A napilap birtokába jutott adatok körülbelül 40 éves időszakot fednek le. „Úgy gondolom, hogy ez a kiszivárogtatás lesz a legnagyobb csapás az adóparadicsomokra, és az offshore cégekre, a dokumentumok mennyisége miatt” – mondta Gerard Ryle, az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának vezetője.

 

„A megállapítások azt mutatják, mennyire mélyen gyökereznek az adóparadicsomok világában a jogellenes és büntetendő cselekmények” – nyilatkozta a kaliforniai egyetemről Gabriel Zucman közgazdász.

 

Hospodárske Noviny

 

Nyitókép: Hospodárske Noviny

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!