A jelzáloghitelek kamatainak zuhanása fellendítette a szlovák lakáspiacot. Országszerte rekormértékben adnak el igatlanokat.

 

Mozgalmas hónapokat élnek meg az ingatlanforgalmazók, nagyban nőtt ugyanis a lakások és a házak eladása. Az ingatlancégek szerint az alacsony hitelek és a jobb fizetéseknek köszönhetően az emberek ezrei érdeklődnek új lakások iránt.

 

Alacsony hitelek és csökkenő munkanélküliség
A kassai Family Reality cég elmondása szerint a kínált lakásaik egy hét alatt elkelnek, a családi házakat pedig már azelőtt lefoglalják az emberek, hogy tényleges elkészülnének. Az utóbbi években tapasztalt munkanélküliség csökkenése és a bérek emelkedése  lakásvásárlásra ösztönzi az embereket.

 

 hirdetes_810x300  
Kassa_epitkezes
Kép: kosicednes.sk

 

Az alacsony hitelek és a jobb fizetések hatására emberek ezrei akarnak új lakásokba költözni. Márciustól ugyanis új törvény lépett életbe. Eddig, ha az ügyfél nem a kamatfixáció lejártakor szerette volna a kölcsönt visszafizetni, a bank az idő előtti törlesztésért akár a visszafizetendő összeg 5 százalékának megfelelő büntetést is felszámíthatott az ügyfélnek.

 

Március 21-étől ez a díj legfeljebb 1 százalékra csökkent, melynek köszönhetően az ügyfelek jelentős összeget takaríthatnak meg ( régebben például egy 50 ezer eurós hitel lefizetésénél 2500 euró büntetést kellett fizetnie az illetőnek, ma azonban ugyanez 500 euró).

 

Leginkább a zajos városközponton kívüli lakások iránt érdeklődnek

 

„Az ingatlanpiac kezd magára találni. Visszatért az optimizmus, amit a rengeteg tervezett és megvalósított építkezés is mutat. A Huszák-korszak generációja (szerk. megj. a hetvenes évek második felében történt baby-boom) nagyobb lakásokba költözik, a piac pedig felgyorsul” – mondta Róbert Reichbauer a szlovák ingatlanügynökség vezérigazgatója.

 

panorama city
A Panorama city Pozsonyban. Kép: etrend.sk

 

Nagy az érdeklődés a lakások és a családi házak iránt is, legnépszerűbbek a kisebb lakóterű, két- és háromszobás lakások, úgy 50-től 70 négyzetméterig. A vevők ezenkívül előnyben részesítik a városközpontokon kívüli lakásokat, inkább a külvárosi ingatlanok kelendőbben. Hasonlóképpen a családi házak esetében is leginkább a városok peremén találhatóak iránt érdeklődnek, melyhez kisebb kert is tartozik.

 

Pozsonyban főleg az új lakások kelendők

 

Általánosságban érvényes, hogy inkább a régebbi lakások és házak iránt érdeklődnek a vevők, Pozsonyban azonban inkább az újak iránt van kereslet, és az emberek csak kis százaléka érdeklődik régebbi lakások iránt.

 

A nagy érdeklődés árfelhajtó erővel bír

 

A nagy érdeklődés hatására azonban jelentősen növekedni kezdtek a lakások árai. A lakóházak ára évente 1 százalékkal növekszik. A lakások esetében a növekedés nagyobb, félévente akár a 6 százalékot is elérheti. Tehát, míg egy éve a pozsonyi rózsavölgyi városrészben egy háromszobás lakás körülbelül 122 ezer eurót ért, ma 130 ezer euróba kerül.

 

SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!